Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Eikenhoven in Driebergen Rijsenburg

Woonhuis

Hoofdstraat 76
3972LB Driebergen Rijsenburg (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht


Beschrijving van Huize Eikenhoven

Naar ontwerp van W. Noorlander in 1915-'16 gebouwde vrijstaande VILLA, genaamd EIKENHOVEN, met bijbehorende tuinmuur, hekwerken en garagegebouw in Amsterdamse School-trant. De met gevarieerd metselwerk uitgevoerde villa - waarvan de naam Eikenhoven in siersmeedwerk boven de entree is aangebracht - telt twee bouwlagen en een hoge kapverdieping, gedekt met rode pannen. In zowel exterieur als interieur is in diverse variaties een zigzag-motief herhaald, dat vooral in allerlei details is terug te vinden, zoals in het metselwerk bij de entree, in lambrizeringen, omlijstingen, kozijnen, glas-in-loodvensters, de uitwendige schoorsteenpartijen en de hekwerken. De a-symmetrische plattegrond, waarin de hoge, centrale hal op de beganegrond het kruispunt van twee hoofd-assen vormt, is vrijwel ongewijzigd gebleven. Alle kamers zijn onderling verbonden, zowel beneden als op de verdieping. De meeste vertrekken zijn bovendien voorzien van een serre of balcon, zodat het huis geheel is afgestemd op het "buiten wonen". Terwijl de hal een balken-plafond heeft, zijn de overige woon- en slaapvertrekken afgedekt door een stuc-plafond met geometrisch motief. In de hal bevindt zich verder een smeedijzeren haard uit de bouwtijd; in de benedenvertrekken zijn eenvoudige zwartmarmeren schouwen aangebracht. In het trappenhuis en bij de entree bevinden zich grote, overwegend paars getinte, glas-in-loodvensters met geometrische en zig-zag-motieven. Bij een slaapvertrek en in de badkamer is nog het oorspronkelijke marmeren sanitair aanwezig. Aan de voorzijde van het huis een bijbehorende tuinmuur met smeedijzeren voetinghek in expressionistische trant. Aan de achterzijde een bijbehorende bakstenen garage onder flauw hellend zadeldak, waarbij muren en dubbele deuren zijn voorzien van expressionistische details. In vroege Amsterdamse Schooltrant opgetrokken villa, met bijbehorend interieur, hekwerk en garagegebouw van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook gelet op de situering, deel uitmakend van de "Stichtse Lustwarande". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 384670
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Eikenhoven in Driebergen Rijsenburg

Herenhuis door een romantische parkaanleg uit de tweede helft van de 19e eeuw omgeven gepleisterd

Hoofdstraat 43
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Door een romantische parkaanleg uit de tweede helft van de 19e eeuw omgeven gepleisterd HERENHUIS, derde kwart 19e eeuw. Het rechthoekige hu..

Huize Catharina

Hoofdstraat 62
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HUIZE CATHARINA. Gepleisterd LANDHUIS met smal, hoog opgaand middendeel en lagere zijvleugels (plm 1860/70). Tegen de middenrisaliet een erk..

Kastanjehof

Hoofdstraat 49
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Inleiding Villa, genaamd Kastanjehof, gebouwd in 1879 in neogotische stijl naar ontwerp van architect Alfred Tepe als woonhuis voor zijn br..

Villa De Maretak

Emmalaan 2
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Emmalaan 2 ; Villa `De Maretak' Inleiding De in 1890 gebouwde villa `De Maretak' met neo-gotische- en chaletstijlinvloeden. Architect en o..

Eenvoudig gepleisterd huis met uitspringende middenpartij. Rechte daklijst met balustrade versierd

Hoofdstraat 65
Driebergen Rijsenburg (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Eenvoudig gepleisterd HUIS met uitspringende middenpartij. Rechte daklijst met balustrade versierd.

Kaart & Routeplanner