Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoonheten: tuinhuisje in Heeten

Tuin Park Landgoed

Schoonhetenseweg 56
8111PV Heeten (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw


Beschrijving van Schoonheten: tuinhuisje

TUINHUISJE in het park in landschapsstijl. Houten tuinhuisje uit de tweede helft van de 19e eeuw op cirkelvormige grondslag met kegelvormig licht overstekend rieten dakschild, rustend op deels authentieke gecanneleerde ronde en deels vernieuwde gladde ronde pijlers. Ruimte tussen pijlers dichtgezet met riet, met uitzondering van de naar het noorden gerichte voorzijde, alwaar ingang. Aan de binnenzijde langs de cirkelvormige met riet afgedekte wand een eenvoudige houten bank. Tuinhuisje vormt het pendant van een meer naar het noordwesten in het park in landschapsstijl geplaatst tuinhuisje, dat een recente kopie is van een oud tuinhuisje op deze plaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 384381
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoonheten: tuinhuisje in Heeten

Schoonheten: hoofdgebouw

Schoonhetenseweg 56
Heeten (Gemeente Raalte)
HOOFDGEBOUW. Deels onderkelderd twee verdiepingen hoog huis op vierkante grondslag, waarvan het middengedeelte over de volle diepte hoger is..

Schoonheten: park- en tuinaanleg van de buitenplaats

Schoonhetenseweg 56
Heeten (Gemeente Raalte)
PARK- EN TUINAANLEG VAN DE BUITENPLAATS, gelegen in de kern van het landgoed. Schoonheten hoort tot de groep van historische grote Oostneder..

Schoonheten: toegangsbrug met balustrade, hekpijkers en sierhek

Schoonhetenseweg 56
Heeten (Gemeente Raalte)
TOEGANGSBRUG MET BALUSTRADE, HEKPIJLERS EN SIERHEK, uit de tweede helft van de 18e eeuw. Tweebogig gemetselde brug met uitzwenkende uiteind..

Schoonheten: klein bouwhuis

Schoonhetenseweg 56
Heeten (Gemeente Raalte)
KLEIN BOUWHUIS, zogenaamde mangelkamer, op het voorplein met voorzijde tegenover westgevel van zuidelijk bouwhuis, met grijze pannen gedekt ..

Schoonheten: zonnewijzer

Schoonhetenseweg 56
Heeten (Gemeente Raalte)
ZONNEWIJZER op het voorplein. Bolvormige opengewerkte zonnewijzer op vroeg 19e-eeuwse blauw-wit geschilderde voet in Lodewijk XVI-stijl.

Kaart & Routeplanner