Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoonheten: oranjerie in Heeten

Kasteel Buitenplaats

Schoonhetenseweg 54
8111ME Heeten (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: laatste helft 18e eeuw 1750 laatste helft 18e eeuw


Beschrijving van Schoonheten: oranjerie

Bakstenen ORANJERIE uit de tweede helft van de 18e of het begin van de 19e eeuw, onder met grijze pannen gedekt tentdak, gebouwd tegen de zuidoosthoek van het zuidelijk bouwhuis en met de voorzijde naar de moestuin, bloemhof en boomgaard gericht. Aan de grachtzijde (oostzijde) is te zien dat de oostgevel aan onderzijde in het muurwerk van het bouwhuis is opgenomen en aan de bovenzijde er koud tegenaan is gezet. Centraal aan voorzijde de rechthoekige ingang met getoogd bovenlicht met 10-ruitsindeling, met aan weerszijden een schuifvenster met getoogde bovendorpel en wisseldorpel; onder wisseldorpel 9-ruitsindeling, erboven 6-ruitsindeling. Venster en ingang van groen geschilderde luiken voorzien. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 384375
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoonheten: oranjerie in Heeten

Schoonheten: noordelijk bouwhuis

Schoonhetenseweg 56A
Heeten (Gemeente Raalte)
NOORDELIJK BOUWHUIS. Naar het voorplein kwartcirkelvormig gebogen bouwhuis met grijze pannen gedekt, samengesteld tent- en lessenaardak uit ..

Schoonheten: zuidelijk bouwhuis

Schoonhetenseweg 58
Heeten (Gemeente Raalte)
ZUIDELIJK BOUWHUIS. Naar het voorplein kwartcirkelvormig gebogen bouwhuis met ommuurd achtererf, met grijze pannen gedekt samengesteld tent-..

Schoonheten: hoofdgebouw

Schoonhetenseweg 56
Heeten (Gemeente Raalte)
HOOFDGEBOUW. Deels onderkelderd twee verdiepingen hoog huis op vierkante grondslag, waarvan het middengedeelte over de volle diepte hoger is..

Schoonheten: park- en tuinaanleg van de buitenplaats

Schoonhetenseweg 56
Heeten (Gemeente Raalte)
PARK- EN TUINAANLEG VAN DE BUITENPLAATS, gelegen in de kern van het landgoed. Schoonheten hoort tot de groep van historische grote Oostneder..

Schoonheten: toegangsbrug met balustrade, hekpijkers en sierhek

Schoonhetenseweg 56
Heeten (Gemeente Raalte)
TOEGANGSBRUG MET BALUSTRADE, HEKPIJLERS EN SIERHEK, uit de tweede helft van de 18e eeuw. Tweebogig gemetselde brug met uitzwenkende uiteind..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoonheten: oranjerie in Heeten