Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoonheten: zuidelijk bouwhuis in Heeten

Kasteel Buitenplaats

Schoonhetenseweg 58
8111PV Heeten (gemeente Raalte)
Overijssel

Bouwjaar: laatste helft 18e eeuw 1750 laatste helft 18e eeuw
Architect: P.W. Schonck


Beschrijving van Schoonheten: zuidelijk bouwhuis

ZUIDELIJK BOUWHUIS. Naar het voorplein kwartcirkelvormig gebogen bouwhuis met ommuurd achtererf, met grijze pannen gedekt samengesteld tent- en lessenaardak, uit de tweede helft van de 18e eeuw, mogelijk naar idee van P.W. Schonck. Het gevelvlak zes travee├źn breed, bestaande van west naar noord uit een aan de bovenzijde getoogd kozijn met bovenlicht met 12-ruitsindeling en openslaande ramen met 8-ruitsindeling, een smalle deur met getoogde bovendorpel, venster als boven, een poort met getoogde bovendorpel en dubbele deur, een venster als boven, een smalle deur als boven. De luiken van de vensters en de houten deuren zijn beschilderd met lichtblauwe zandlopers op een wit veld. Aan de oostzijde van de zuidgevel, aan de gracht gelegen, de orangerie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 384369
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoonheten: zuidelijk bouwhuis in Heeten

Schoonheten: noordelijk bouwhuis

Schoonhetenseweg 56A
Heeten (Gemeente Raalte)
NOORDELIJK BOUWHUIS. Naar het voorplein kwartcirkelvormig gebogen bouwhuis met grijze pannen gedekt, samengesteld tent- en lessenaardak uit ..

Schoonheten: oranjerie

Schoonhetenseweg 54
Heeten (Gemeente Raalte)
Bakstenen ORANJERIE uit de tweede helft van de 18e of het begin van de 19e eeuw, onder met grijze pannen gedekt tentdak, gebouwd tegen de zu..

Schoonheten: hoofdgebouw

Schoonhetenseweg 56
Heeten (Gemeente Raalte)
HOOFDGEBOUW. Deels onderkelderd twee verdiepingen hoog huis op vierkante grondslag, waarvan het middengedeelte over de volle diepte hoger is..

Schoonheten: park- en tuinaanleg van de buitenplaats

Schoonhetenseweg 56
Heeten (Gemeente Raalte)
PARK- EN TUINAANLEG VAN DE BUITENPLAATS, gelegen in de kern van het landgoed. Schoonheten hoort tot de groep van historische grote Oostneder..

Schoonheten: toegangsbrug met balustrade, hekpijkers en sierhek

Schoonhetenseweg 56
Heeten (Gemeente Raalte)
TOEGANGSBRUG MET BALUSTRADE, HEKPIJLERS EN SIERHEK, uit de tweede helft van de 18e eeuw. Tweebogig gemetselde brug met uitzwenkende uiteind..

Kaart & Routeplanner