Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theekoepel oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats Vecht en Dijk in Maarssen

Tuin Park Landgoed

Straatweg 68 A
3604BC Maarssen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1861
Architect: Nering Bögel&Co


Beschrijving van Theekoepel oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats Vecht en Dijk

In oorsprong bij de buitenplaats Vecht en Dijk behorende gietijzeren THEEKOEPEL op ongelijkzijdige achthoekige grondslag ten dele overhangend over de Vecht gebouwd onder overstekend ingezwenkt tentdak, blijkens inscriptie vervaardigd door Nering Bogel & Co. te Deventer in 1861. De in eclectische trant uitgevoerde, witgeverfde theekoepel wordt geleed door slanke Corinthische zuilen op de hoeken, waartussen vierruits-schuifvensters met afgeronde bovenhoeken en rozet-achtige ornamenten bij de roeden; de sokkels zijn eveneens voorzien van rozet-achtige ornamenten in een ruitvormig patroon. De dubbele ingangsdeuren in de brede landzijde bevatten in de panelen aan de onderzijde neo-barokke elementen. Het met lood bedekte tentdak heeft een vaasvormige bekroning en een geornamenteerde daklijst met hangend a-jourwerk met neobarokke motieven. Inwendig zijn houten vloerdelen aangebracht. Het overhangend theekoepel-gedeelte wordt ondersteund door een eenvoudige houten steigerwerk. Midden-negentiende-eeuwse gietijzeren theekoepel met rijke detaillering van algemeen belang uit oogpunt van architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde, alsook uit oogpunt van ontwikkeling van materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 384284
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Theekoepel oorspronkelijk behorend bij de buitenplaats Vecht en Dijk in Maarssen

Vecht en Dijk, herenhuis

Straatweg 68
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Rijzig vrijstaand pand met kern 18e eeuw of ouder. Gewijzigde voorgevel. Heeft 19e eeuwse schuifvensters en op de beganegrond fenetres a ter..

Vechtsluis: schutsluis

straatweg 8
maarssen (Gemeente stichtse vecht)
Cluster 25. Schutsluis/Waterinlaat (Vechtsluis). NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Inleiding SCHUTSLUIS / WATERINLAAT (Vechtsluis) als gecombineer..

Vechtsluis: dubbele sluiswachterswoning

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 1 De ten oosten van en haaks op het Amsterdam-Rijnkanaal en evenwijdig ten noorden van de rivier de Danne gel..

Vechtsluis: houten schottenbalkloods met bakstenen voet

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 3 Ten oosten van de sluiswachterswoning aan de Straatweg gelegen vrijstaande houten SCHOTTENBALKLOODS van é..

Vechtsluis: schutsluis

Straatweg 8
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Omschrijving complexonderdeel 2 De ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal en ten westen van de rivier de Vecht gelegen SCHUTSLUIS is in 18..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)