Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats Oud-Zuilen in Oud Zuilen

Graf Begraafplaats

Groeneweg 10
3611AT Oud Zuilen (gemeente Stichtse Vecht)
Utrecht

Bouwjaar: 1781 (gesticht)
Architect: Willem René van Tuyll van Serooskerken (stichter)


Beschrijving van Begraafplaats Oud-Zuilen

INGANGSPARTIJ van de in 1781 op het toenmalig landgoed van W.R. baron van Tuyll van Serooskerken gestichte openbare begraafplaats, bestaande uit twee gemetselde pijlers en een eenvoudig smeedijzeren hek. De pijlers zijn voorzien van geprofileerde afdekplaten - waarop de tekst "Wij leven om te sterven" -, gedenkstenen met inscripties en jaartal 1781, en nieuw aangebrachte vazen met eschatologische motieven als gevleugelde zandlopers en doodskoppen, alle uitgevoerd in hardsteen. Ingangspartij behorend bij een van de eerste openbare begraafplaatsen in ons land en als zodanig van cultuurhistorische waarde. Ommuurde FAMILIEBEGRAAFPLAATS van de familie van Tuyll van Serooskerken, gesitueerd tegenover de ingangspartij aan de zuidwestzijde van de door deze familie gestichte openbare begraafplaats en bestaande uit een classicistische ingangspoort met aan weerszijden aansluitende ommuring op halfronde grondslag ter lengte van ongeveer tien meter. De gemetselde ingangspoort met taps toelopende doorgang, voorzien van natuurstenen omlijsting met lauwerkrans en smeedijzeren hek, waarboven een gedenksteen met inscriptie en jaartal 1785, bevat verder twee gekorniste Dorische pilasters en ingezwenkte zijmuren met rollagen; in het driehoekig fronton twee medaillons met familiewapens. In het midden van de halfronde ommuring een met natuursteen bekleed muurveld met boognis waarin twee marmeren grafzerken ter nagedachtenis van W.R. baron van Tuyll van Serooskerken (1813-78) en diens echtgenote; boven de boognis een bekroond blazoen met twee familiewapens. Aansluitend een grote rechthoekige hardstenen grafzerk met inscriptie die het familiegraf afdekt. Familiebegraafplaats met bijbehorende onderdelen, deel uitmakend van een van de oudste openbare begraafplaatsen in ons land en als zodanig van cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 384277
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ingangspartij van de begraafplaats.

De Begraafplaats Oud-Zuilen is een eind-18e-eeuwse begraafplaats in het Nederlandse dorp Oud-Zuilen.

De begraafplaats is in 1781/1782 gesticht door baron W.R. van Tuyll van Serooskerken als particuliere buitenbegraafplaats op diens landgoed ter hoogte van Slot Zuylen. In die tijd was het een van de eerste in haar soort.[1] De begraafplaats is aangelegd voor de familie Van Tuyll van Serooskerken en andere belangstellenden. Een bekend persoon die hier is begraven is de pionier in de Nederlandse oogheelkunde F.C. Donders.

De ingangspartij van de begraafplaats is gewaardeerd als rijksmonument.

Noten

  1. Ter Navolging bij Scheveningen kwam enkele jaren eerder als eerste buitenbegraafplaats in het huidige Nederland tot stand.

Monumenten in de buurt van Begraafplaats Oud-Zuilen in Oud Zuilen

Buitenwegse Molen

Nedereindsevaart 2
Maarssen (Gemeente Stichtse Vecht)
Wipwatermolen, gebouwd plm 1830. Houten constructie; buitenbekleding onderbouw van riet, bovenbouw en kap van hout; wieken met ijzeren roede..

Westbroekse Molen

Nedereindsevaart 3
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Achtkante watermolen gebouwd in plm 1753.

Zuylenveld

Laan van Zuilenveld 54
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Zuilerveld. Aardig eenvoudig laat 18e eeuws landhuis, van modern dak voorzien met aardige empire ramen, gelegen in fraai landschapspark.

Vecht en Dijk

Dorpsstraat 19
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Eenvoudig, harmonisch verdiepingsloos dorpshuis. In de door een lijst afgesloten bakstenen gevel ter weerszijden van de voordeur twee forse ..

Voormalig gemeentehuis Zuilen

Dorpsstraat 3
Oud Zuilen (Gemeente Stichtse Vecht)
Inleiding In 1896 is naar ontwerp van de Utrechtse architect A. Nijland het GEMEENTEHUIS van Oud-Zuilen gebouwd. In 1954 werd een deel van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaats Oud-Zuilen in Oud Zuilen

Foto's (1)