Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voltherbroek. Walburcht uit de karolingische tijd, gelegen ten noorden van het kanaal Almelo-Nordhorn in Rossum

Militair Object

Broekmatenweg 4
7596MA Rossum (gemeente Dinkelland)
Overijssel


Beschrijving van Voltherbroek. Walburcht uit de karolingische tijd, gelegen ten noorden van het kanaal Almelo-Nordhorn

Voltherbroek. Walburcht uit de karolingische tijd, gelegen ten noorden van het kanaal Almelo-Nordhorn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38414
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hunneschans bij Duno
Ringwalburcht de Hunenschans Uddel

Een ringwal, ringwalburcht of walburcht is een type versterking dat in Europa voorkwam gedurende de prehistorie, met name vanaf de latere bronstijd en ijzertijd en in sommige gebieden tot in de vroege middeleeuwen. Deze nederzettingen lagen vaak op een makkelijk te verdedigen plaats en waren omringd door een of meer houten of aarden wallen en geulen. Een ringwal is vergelijkbaar met de gord.

Nederland

In Nederland zijn ringwalburchten in te delen in twee groepen, de oudere in Zeeland en langs de kust. Deze burchten hebben een ronde vorm. De tweede groep is te vinden in het oosten van Nederland, deze ringwalburchten hebben een meer ovale vorm.

Zeeland

Canon van Zeeland, venster 4 Ringwalburcht Burgh, ca. 885

In Zeeland werden vanaf de 9e eeuw ringwalburchten gebouwd ter verdediging tegen de Vikingen. In vredestijd zouden de burchten doorgaans onbewoond zijn geweest, maar in geval van gevaar vormden ze een veilig heenkomen voor de lokale bevolking. Bij deze ringwalburchten zijn er aan vier zijden doorgangen aangebracht, die met elkaar verbonden waren met houten paden in een kruis. Ook in Denemarken en aan de Belgische kust zijn er ringwalburchten gevonden, en er wordt daarnaast gespeculeerd over ringwalburchten in de buurt van de kust noordelijker in Nederland. De Deense ringwalburchten zijn van latere datum dan de burchten in Zeeland, er wordt vermoed dat deze burchten van de Zeeuwse afgeleid zijn. Op de ringburcht in Domburg na lijken alle burchten in Zeeland aan het eind van de 10e eeuw verlaten te zijn, in de loop van de 11e en 12e eeuw werden de burchten weer opnieuw bewoond.

In Zeeland zijn ringwalburchten te vinden te:

Elders

Ook in Utrecht, Gelderland en Overijssel zijn ringwalburchten gevonden, deze hebben een meer ovale vorm dan de Zeeuwse ringwalburchten. Het gaat om de Hunneschans aan het Uddelermeer, de walburcht bij Appel, de Hunneschans bij De Duno bij Heveadorp (gemeente Renkum), de Heimenberg in Rhenen, de Hunenborg in Volthe en de Schulenborg bij Almelo. Bij de Hunenborg en Hunneschans zijn beide opgravingen geweest, hieruit is geconstateerd dat deze burchten uit twee delen bestonden, een voorhof en een hoofdburcht. Deze 2 burchten en de Schulenborg hebben afmetingen van ongeveer 150 bij 100 meter. De burchten in Rhenen en Doorwerth zijn beide halfopen waarbij de open kant onbegaanbaar is door een steile helling. Waarschijnlijk zijn de Duno, de Heimenberg en de Hunneschans in bezit geweest van graaf Balderik en Adela (dochter van Wichman van Hamaland) en hebben deze burchten als bescherming van de ijzerhandelsroutes gediend.

Utrecht

Gelderland

Noordelijker in Nederland zouden er ringwalburchten zijn geweest te:

België

In België zijn ringwalburchten te vinden te:

Frankrijk

In Frankrijk zijn ringwalburchten te vinden te:

Denemarken

In Denemarken zijn ringwalburchten te vinden te:

Duitsland

In Duitsland zijn ringwalburchten te vinden te:

Ierland

1rightarrow blue.svg Zie: Ringforten in Ierland

Zweden

In de regio Skåne zijn twee ringwalburchten te vinden:


Monumenten in de buurt van Voltherbroek. Walburcht uit de karolingische tijd, gelegen ten noorden van het kanaal Almelo-Nordhorn in Rossum

Terrein waarin aanleg en overblijfselen van de Hunenborg

-
Volthe (Gemeente Dinkelland)
Terrein waarin aanleg en overblijfselen van de Hunenborg. Datering: Middeleeuwen. (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A).

Kanaal de "Hunebrug", tussen Almelo en de voormalige Pruisische grens aangelegd. Gemetselde bruggehoofden en een ijzeren bovenbouw

Kanaalweg N.Z. 1
Rossum (Gemeente Dinkelland)
In het in 1885-1889 tussen Almelo en de v.m. Pruisische grens aangelegde kanaal de "Hunebrug". Gemetselde bruggehoofden en een ijzeren boven..

Boerderij "Beyerink" onder zadeldak met houten topgevels. Getoogde inrijdeur met inscriptie en datering

Hunenborgseweg 11
Tilligte (Gemeente Dinkelland)
Boerderij onder zadeldak met houten topgevels. Getoogde inrijdeur met inscriptie en datering 1653.

Erve Scholten Linde

Scholten Lindeweg 2
Rossum (Gemeente Dinkelland)
Erve Scholten-Linde. Getoogde niendeur in onderschoer met opschrift en datering 1638.

Laag huisje met schuiframen met roedenverdeling

Damweg 13
Tilligte (Gemeente Dinkelland)
Boerderij onder zadeldak met houten topgevels. Getoogde inrijdeur in onderschoer; inscriptie en datering 1658.

Kaart & Routeplanner