Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hof van Wateringen in Wateringen

Boerderij

Heulweg 9
2291BW Wateringen (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 17e eeuw 1600 eerste helft 17e eeuw


Beschrijving van Hof van Wateringen

"Hof van Wateringen", laag huis met gemetselde pilasters en natuursteenblokken, 1e helft 17e eeuw, restant van het oude hof rechthoekig omgracht terrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38407
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Wateringen op een kaart uit 1712. Linksboven naast de tekst t Hof is de buitenplaats afgebeeld.
Monumentale boerderij aan de Hoflaan

Het Hof van Wateringen was een kasteel in Wateringen die de heren van Wateringen rond het jaar 1200 lieten bouwen. Momenteel staat er een monumentale boerderij, de Hofboerderij, uit begin 19e eeuw en doet het dienst als cultureel centrum.

Het kasteel werd in 1485 door Hendrik IV van Naaldwijk als heer van Wateringen aan de cisterciënzers geschonken om het in te richten als klooster. Dit werd het laatste klooster dat voor de Reformatie in Nederland werd gesticht en werd gesloopt bij het beleg van Leiden in 1573, nadat de monniken gevlucht waren. Vanwege de vervreemding van de samenleving richting de geestelijke instellingen in de Nederlanden, hadden minder mensen interesse in het kloosterleven. Zo woonden er bij de stichting van het klooster dertien monniken en in 1538 waren dat er nog maar drie.[1] De nieuwe eigenaar werd de Staten van Holland, die op alle kloostergebouwen en landen beslag liet leggen. In 1575 werden de resten van het klooster verkocht voor 100 pond aan de Delftse metselaar Pieter Huygenszoon. De materialen die bij de sloop vrij kwamen werden verwijderd en het kloosterbezit (ongeveer 85 ha) werd verkocht.

De plek kwam waarschijnlijk in 1600 in handen van de Delftse regent Jacob Huygensz. Van der Dussen. Naast regent was hij heer van Harenkarspel, lid van de vroedschap van Delft en Hoogheemraad van Delfland. Hij en zijn opvolgers lieten de buitenplaats herbouwen.

In de opvolgende jaren ging de buitenplaats over op verschillende eigenaren, totdat de toenmalige bewoonster in 1800 een groot deel van het complex liet slopen om de materialen met winst te verkopen. Na de gedeeltelijke sloop kwam het in 1802 in handen van Gerrit Waarendorp die er een boerderij liet bouwen.

De toenmalige gemeente Wateringen kocht de boerderij en het bijbehorende land aan in 1951. Op het land werden woonwijken gebouwd; de boerderij en het omliggende park werden behouden.

De boerderij werd in 1982 gerestaureerd en doet momenteel dienst als een cultureel centrum en is een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hof van Wateringen in Wateringen

Terrein waarin overblijfselen van een curtis (a), het kasteel van Wateringen (b), een klooster Datering (c)

bij Hofpark
Wateringen (Gemeente Westland)
Terrein waarin overblijfselen van a) een curtis b) het kasteel van Wateringen c) een klooster Datering: a) vroege Middeleeuwen b) Middeleeuw..

Windlust

Heulweg 10
Wateringen (Gemeente Westland)
Molen "Windlust", onttakeld, zeer fraaie hoge romp.

Raadhuis

Plein 13
Wateringen (Gemeente Westland)
Inleiding Door A.J. Kropholler in 1938 naar traditionalistisch ontwerp gebouwd voormalig RAADHUIS, centraal gelegen aan het Plein in het ce..

Boerderij "Suydervelt"

Heulweg 18
Wateringen (Gemeente Westland)
"Suydervelt", grote gepleisterde boerderij, dwarstype, met opkamer; 17e eeuws.

Nederlands Hervormde Kerk

Plein 5
Wateringen (Gemeente Westland)
Ned. Herv. Kerk. Restant van kruiskerk, driebeukig schip na sloping koor van driezijdige sluiting voorzien. Aan zuidzijde doopkapel. Alles g..

Kaart & Routeplanner


Foto's (31)

Alle 31 foto's weergeven