Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk Sint-Bartholomeus- en Barbarakerk in Waspik

Kerkelijk Gebouw

Raadhuisstraat 35
5165CH Waspik (gemeente Waalwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1837-1841
Architect: E. de Kruyff


Beschrijving van R.K. Kerk Sint-Bartholomeus- en Barbarakerk

R.K. Kerk van St. Bartholomeus. Kerk in Waterstaatsstijl door E. de Kruyff uit 1837-1841. Fraaie driebeukige hallenkerk met jonische zuilen, merkwaardige voorgevel met trapsgewijze opvattingen bovenbouw en open, gekoepeld lantaarntje als bekroning, ingang omlijst door een fronton op dorische zuilen. Mooi gesneden preekstoel uit de bouwtijd, met de beelden van Christus en de Samaritaanse; altaarretabel met voorstelling van het Laatste Avondmaal en de beelden van de vier hogepriesters; rentabels aan de zij-altaren. Twee biechtstoelen uit omstreeks 1840, met frontons en de beelden van Petrus en David aan de ene, van Maria Magdalena en Maria Egyptiaca aan de andere. Gesneden eiken communiebanken, 1841. Van oorsprong tweeklaviers orgel, in 1846 gemaakt door F.B. Loret. In 1940 van electro-pneumatische tractuur voorzien en uitgebreid met een vrij Pedaal dat buiten de bescherming valt. Gesneden orgelkas en balustrade, eveneens uit de bouwtijd. Het gebouw is gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38340
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Bartholomeus- en Barbarakerk
Vooraanzicht van de kerk.
Vooraanzicht van de kerk.
Plaats Waspik
Denominatie Rooms-katholiek
Gebouwd in 1840 - 1841
Gewijd aan Bartolomeüs en Barbara van Nicomedië
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  38340
Architectuur
Architect(en) E. de Kruyff
Stijlperiode Neoclassicisme, Waterstaatskerk
Interieur
Orgel François-Bernard Loret
Titelkerk
Bisdom Den Bosch
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bartholomeus- en Barbarakerk, soms ook kortweg Bartholomeuskerk genoemd, is de katholieke kerk van Waspik, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De kerk bevindt zich aan Dorpsplein 37.

Nadat de historische kerk in 1809 definitief aan de hervormden was toegewezen maakten de katholieken nog enige tijd gebruik van hun schuurkerk, alvorens ze in 1840 begonnen met de bouw van een eigen kerk: Een waterstaatskerk in neoclassicistische stijl. Architect was E. de Kruyff. De kerk werd ingewijd in 1841.

Het is een driebeukige hallenkerk. Typerend is de ingangspartij, die voorzien is van nissen waarin zich beelden van de heiligen Bartholomeus en Barbara bevinden. Ook is er een Toscaans zuilenportiek met fronton. Opvallend is ook de tekst: Haec est Domus Domini boven de ingang. Het geheel wordt gesierd door een opengewerkt achtkantig torentje.

De kerk heeft een rijk interieur. De preekstoel is van 1841, met beelden van Christus en de Samaritaanse, er is een altaarretabel dat een voorstelling van het Laatste Avondmaal toont, er zijn biechtstoelen, nevenaltaren met beeldengroepen, en gebrandschilderde vensters uit 1950-1951, door M. Weiss.

Het orgel dateert van 1846 en werd vervaardigd door François-Bernard Loret.

Externe linkMonumenten in de buurt van R.K. Kerk Sint-Bartholomeus- en Barbarakerk in Waspik

Langstraatboerderij

Kerkstraat 3
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Voormalige LANGSTRAATBOERDERIJ, gebouwd in XVIIIB in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het bedrijfsgedeelte is nadien deels v..

Hervormde kerk

Raadhuisstraat 17
Waspik (Gemeente Waalwijk)
N.H. Kerk. Laatgotische kruiskerk, bestaande uit een koor uit het midden van de 15e eeuw, en een later 15e eeuwse driebeukige pseudobasilica..

Huis onder schilddak en met lijstgevel waarvan de bovenhoeken ingezwenkt zijn. Ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Acht- en zesdelige sch ..

't Vaartje 3
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Huis onder schilddak en met lijstgevel waarvan de bovenhoeken ingezwenkt zijn. Ingang met kroonlijst op voluutvormige consoles. Acht- en zes..

Huis met aan de achterzijde een topgevel en aan de voorzijde onder een schilddak een lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken. Ingang met kroonlijst op ..

't Vaartje 5
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Huis met aan de achterzijde een topgevel en aan de voorzijde onder een schilddak een lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken. Ingang met kroo..

Voormalige leerlooierij, thans opslagruimte

't Vaartje 9a
Waspik (Gemeente Waalwijk)
Inleiding Voormalige LEERLOOIERIJ, daterende uit het vierde kwart van de negentiende eeuw, opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant, thans..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Kerk Sint-Bartholomeus- en Barbarakerk in Waspik

Foto's (1)