R.K. Kerk Sint-Bartholomeus- en Barbarakerk in Waspik

Raadhuisstraat 35
5165CH Waspik (gemeente Waalwijk)

Architect: E. de Kruyff

Beschrijving van R.K. Kerk Sint-Bartholomeus- en Barbarakerk

R.K. Kerk van St. Bartholomeus. Kerk in Waterstaatsstijl door E. de Kruyff uit 1837-1841. Fraaie driebeukige hallenkerk met jonische zuilen, merkwaardige voorgevel met trapsgewijze opvattingen bovenbouw en open, gekoepeld lantaarntje als bekroning, ingang omlijst door een fronton op dorische zuilen. Mooi gesneden preekstoel uit de bouwtijd, met de beelden van Christus en de Samaritaanse; altaarretabel met voorstelling van het Laatste Avondmaal en de beelden van de vier hogepriesters; rentabels aan de zij-altaren. Twee biechtstoelen uit omstreeks 1840, met frontons en de beelden van Petrus en David aan de ene, van Maria Magdalena en Maria Egyptiaca aan de andere. Gesneden eiken communiebanken, 1841. Van oorsprong tweeklaviers orgel, in 1846 gemaakt door F.B. Loret. In 1940 van electro-pneumatische tractuur voorzien en uitgebreid met een vrij Pedaal dat buiten de bescherming valt. Gesneden orgelkas en balustrade, eveneens uit de bouwtijd. Het gebouw is gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)