Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Willibrorduskerk in Vierakker

Kerkelijk Gebouw

Vierakkersestraatweg 31
7233SE Vierakker (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1869-1870
Architect: Hendricus Johannes Wennekers


Beschrijving van Sint Willibrorduskerk

St.Willibrordus, 1869-1870, H.J.Wennekers. Driebeukige neogotische hallenkerk met door een veelhoekige traptoren begeleide toren. Tegen de zuidzijde een kapel, waarboven het zangkoor, aan de buitenzijde met twee puntgevels, waartussen een traptoren. Pijlers met kolonnetten, kruisribgewelven. Polychromie, inrichting en beglazing volgens de inzichten van het Bernulphusgilde: altaren, beelden, preekstoel en communiebank door F.W.Mengelberg. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1873 gemaakt door G. Elberink. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, Asten, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38333
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Willibrorduskerk
Sint Willibrorduskerk in 2011
Sint Willibrorduskerk in 2011
Plaats Vierakker
Gebouwd in 1869-1870
Restauratie(s) 2000-2009
Gewijd aan Willibrord
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  38333
Architectuur
Architect(en) H.J. Wennekers
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint Willibrorduskerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Vierakker. De neogotische kerk is gebouwd in de jaren 1869 - 1870 naar ontwerp van H.J. Wennekers. Wennekers werd geadviseerd door Gerard van Heukelum, stichter van het St. Bernulphusgilde en uitdrager van de Utrechtse School. Voor de bouw van de kerk werden gelden beschikbaar gesteld door Alexander Baron van der Heijden van Doornenburg, bewoner van het nabijgelegen landhuis 't Suideras, zodat zijn vrouw die in slechte gezondheid was, niet de reis naar de Sint-Martinuskerk in Baak hoefde te maken. De kerk is gelegen in een bosrijk gebied tussen de plaatsen Vierakker en Wichmond.

De kerk is gebouwd als hallenkerk. Boven de ingang is een groot spitsboogvenster met daarin glas in lood verwerkt, dat als geheel wordt versierd met een archivolt. De torenspits is voorzien van een ingesnoerde naaldspits met bovenop een windhaan. Het uurwerk dat op de toren is aangebracht is gemaakt door klokkengieterij Eijsbouts. De kerktoren wordt begeleid door een veelhoekige traptoren. De ramen in de zijgevels zijn eveneens voorzien van glas in lood die in spitsboogvensters zijn verwerkt. Met het glas in lood worden Bijbelse verhalen verbeeld. Tegen de zuidzijde is een aparte kapel gebouwd met daarin een koor. De kapel wordt aan de buitenzijde afgerond door twee puntgevels, waarin glas in loodramen zijn verwerkt, met daartussen een traptoren die boven de gevels uitsteekt.

In de kerk is een orgel aanwezig van Gerardus Elberink uit 1873. Een groot aantal overige interieuronderdelen, zoals altaren, religieuze beelden, de preekstoel en communiebank, zijn ontworpen door Friedrich Wilhelm Mengelberg. Het dak wordt gedragen door kruisribgewelven. De vloer is voorzien van tegelwerk, waarin allerlei afbeeldingen zijn verwerkt. Zo zijn in de zijpaden dieren verwerkt die de hoofdzonden verbeelden. Als verlichting was gekozen voor olielampen met daarnaast acht kroonluchters.

De kerk is in de periode 2000 - 2009 gerestaureerd, waarbij het originele ontwerp het uitgangspunt was. Bij een verkiezing in 2011 werd de Sint Willibrorduskerk verkozen tot mooiste kerk van Gelderland. De kerk is in 1976 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Sint Willibrorduskerk in Vierakker

't Suideras: landhuis

Vierakkersestraatweg 34
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 1 (Vierakkersestraatweg 34, Vierakker): HOOFDGEBOUW LANDHUIS 'T SUIDERAS. In eclectische Hollands Renaissancistis..

't Suideras: parkaanleg

Vierakkersestraatweg 34
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 2 (bij Vierakkersestraatweg 33-34 te Vierakker): HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG 'T SUIDERAS. Grootschalige parkaa..

't Suideras: brug

Vierakkersestraatweg 34
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 7 (bij Vierakkersestraatweg 33-34): BRUG. In 1893 achter het hoofdhuis gebouwde bakstenen BRUG met borstwering en d..

't Suideras: tuinbank

Vierakkersestraatweg 34
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 12 (bij Vierakkersestraatweg 33-34): TUINBANK. Ornamentele natuurstenen tuinbank, gesitueerd tussen de brug (onder..

't Suideras: bakstenen muur

Vierakkersestraatweg 38
Vierakker (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving onderdeel 4 (bij Vierakkersestraatweg 36-38): BAKSTENEN SCHUUR. BAKSTENEN SCHUUR, gelegen aan de zuidwestzijde van het uit de..

Kaart & Routeplanner


Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven