Meer dan 63.000 rijksmonumenten


'De hof', huis van alleen begane grond met hoog schilddak in Warnsveld

Woonhuis

Rijksstraatweg 1
7231AA Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van 'De hof', huis van alleen begane grond met hoog schilddak

"De Hof", huis van alleen begane grond met hoog schilddak. Ramen en deuromlijsting XIX A, twee dakkapellen met frontons. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38323
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van 'De hof', huis van alleen begane grond met hoog schilddak in Warnsveld

Deftig herenhuis

Rijksstraatweg 2
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Deftig herenhuis, gedateerd 1835. Schilddak met hoekschoorstenen, erker aan de voorgevel.

Nederlands hervormde kerk (Sint Martinus)

Kerkplein 1
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Ned.Herv.Kerk (St.Martinus). Toren ca.1100-XV B; koor ca.1400; schip XV B. Gerestaureerd na 1954 door J.Heineman. Driebeukige pseudobasiliek..

Noordelijk gedeelte van een pand zonder verdieping

Schoolstraat 6
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Noordelijk gedeelte van een pand zonder verdieping, onder met pannen gedekt schilddak, 18e eeuw, verbouwd 19e eeuw. Dakkapel met stenen zijw..

Zuidelijke gedeelte van een pand zonder verdieping

Schoolstraat 8
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Zuidelijk gedeelte van een pand zonder verdieping, onder met pannen gedekt schilddak, 18e eeuw, verbouwd 19e eeuw. Vensters met luiken. Dakk..

Huis Welgelegen: hoofdgebouw

Molenstraat 2
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 1 Op rechthoekige grondslag deels onderkelderd HOOFDGEBOUW Huis Welgelegen onder met oud-Hollandse pannen gedekte ..

Kaart & Routeplanner