Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theologicum van het voormalige Groot Seminarie in Warmond

Kerkelijk Gebouw

Mgr. Aengenentlaan 1
2361GB Warmond (gemeente Teylingen)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1799


Beschrijving van Theologicum van het voormalige Groot Seminarie

Het pand ontleent zijn monumentale waarde uitsluitend aan de oudste delen van het Theologicum van het voormalige Groot Seminarie. Opgericht 1799, verbouwd in 1821 en 1843, later met vleugels uitgebreid. In oorsprong neo-classicistisch gebouw met vooruitspringende vleugels, fraaie klokketoren, houten classicistische ingangspartij. Inwendig neo-gotische kerkruimte. De in de 80-er jaren voor de ingangspartij geplaatste vleugel, waardoor het oorspronkelijke front in een nauwe binnenplaats is komen te liggen en die de zo fraaie opzet der laat 18e- vroeg 19e eeuw heeft bedorven, heeft geen monumentale waarde. De noordelijke zijgevel in 1971 vervangen door nieuwbouw. Orgel met Hoofdwerk en Positief, in 1863 gemaakt door J.J. Vollebregt. In 1892 en in 1941 uitgebreid en verbouwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38285
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Theologicum van het voormalige Groot Seminarie in Warmond

Ommuring ruïne kerk

Mgr. Aengenentenlaan bij 3
Warmond (Gemeente Teylingen)
Ruine kerk: vroeger driebeukig schip met dwarsschip en koor. Kerk bij het beleg van Leyden verbrand in 1591. Slechts het koor herbouwd dat t..

Ruïne Nederlands Hervormde Kerk. Toren

Mgr. Aengenentlaan 3
Warmond (Gemeente Teylingen)
Ruine Ned. Herv. Kerk. Toren intact, waarschijnlijk uit einde 15e eeuw, vergulde windvaan admiraalschip herinnerend aan het herstel door de ..

Terrein met de overblijfselen van het Sint Ursulaklooster

Klinkenberg 1-2
Warmond (Gemeente Teylingen)
Terrein waarin de overblijfselen van het Sint Ursulaklooster. Datering: 15e eeuw (gedeeltelijke bescherming, zie bijlage B).

Oostergeest: houten schuur

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving HOUTEN SCHUUR behorende tot de buitenplaats Oostergeest. In de moestuin een op rechthoekige grondslag gebouwde houten schuur ..

Oostergeest: tuinkoepel

Laan van Oostergeest 1
Warmond (Gemeente Teylingen)
Omschrijving TUINKOEPEL behorende tot de buitenplaats Oostergeest. In de noordoosthoek van de parkaanleg gelegen koepel opgetrokken uit ho..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)