Hervormde kerk en toren in Warffum

Torenweg 18
9989BE Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: romaans (schip) 1550-1600 (koor) 1638 (toren) 1895 (verb.) 1971 (ontpleistering) 1200 romaans (schip) 1550-1600 (koor) 1638 (toren) 1895 (verb.) 1971 (ontpleistering)
Architect: N.W. Lit (1895) Lit 1895 N.W. Lit (1895)

Beschrijving van Hervormde kerk en toren

Herv.Kerk en toren op omheind kerkhof. Diep eenschepig kerkgebouw waarvan de noordmuur nog uit tufsteen kan bestaan; koor met stergewelf op natuurstenen ribben samenkomend in afhangende sluitsteen. Toren uit 1638. In de kerk 18e eeuwse preekstoel met trap, achterschot en klankbord. Doophek met bank en lezenaar. Offerblok; avondmaalstafel. Twee herenbanken. Alle banken met knoppen; laat 18e eeuwse koorafscheiding. Orgel uit 1812 boven orgelbalustrade, gemaakt door H.H. Freytag. Groot aantal gebeeldhouwde zerken. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van C. Spronneaux en H. Veri, 1686, diam. 115 cm. en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)