Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren in Warffum

Kerkelijk Gebouw

Torenweg 18
9989BE Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: romaans (schip) 1550-1600 (koor) 1638 (toren) 1895 (verb.) 1971 (ontpleistering) 1200 romaans (schip) 1550-1600 (koor) 1638 (toren) 1895 (verb.) 1971 (ontpleistering)
Architect: N.W. Lit (1895) Lit 1895 N.W. Lit (1895)


Beschrijving van Hervormde kerk en toren

Herv.Kerk en toren op omheind kerkhof. Diep eenschepig kerkgebouw waarvan de noordmuur nog uit tufsteen kan bestaan; koor met stergewelf op natuurstenen ribben samenkomend in afhangende sluitsteen. Toren uit 1638. In de kerk 18e eeuwse preekstoel met trap, achterschot en klankbord. Doophek met bank en lezenaar. Offerblok; avondmaalstafel. Twee herenbanken. Alle banken met knoppen; laat 18e eeuwse koorafscheiding. Orgel uit 1812 boven orgelbalustrade, gemaakt door H.H. Freytag. Groot aantal gebeeldhouwde zerken. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van C. Spronneaux en H. Veri, 1686, diam. 115 cm. en een moderne klok. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38266
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sebastiaankerk
Hervormde Kerk Warffum.jpg
Plaats Warffum
Gebouwd in elfde of twaalfde eeuw
Monumentnummer  38266
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen, bepleisterd
Toren 1638
Afbeeldingen
Warffum church.jpg
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sebastiaankerk in de Groningse plaats Warffum dateert uit de elfde of twaalfde eeuw, al is daarvan door latere verbouwingen nauwelijks meer iets te zien.

Bij de kerk, die is gelegen op een wierde, behoorde een Johannieter klooster (commanderij), dat na de reformatie is afgebroken. Deze van tufsteen gebouwde romaanse kerk is in de loop der tijd ingrijpend veranderd. Het romaanse karakter is nauwelijks nog te herkennen. In de 16e eeuw werd de kerk vergroot door de aanbouw van een koor en in de 19e eeuw werden de kerkmuren verhoogd. De oorspronkelijke stenen zijn in 1895 bedekt met een pleisterlaag en de romaanse vensters zijn vervangen door grote spitsboogvensters. Door alle aangebrachte wijzigingen heeft de kerk een neogotische uitstraling gekregen.

Ook de toren dateert uit een latere periode en is in 1638 gebouwd, zoals blijkt uit de eerste steen die in dat jaar werd gelegd door jonkheer Feio Sickinghe. In 1971 werd de toren weer van de aangebrachte pleisterlaag ontdaan. De voorganger van deze toren was een losstaande toren ten zuidoosten van de kerk, die staat afgebeeld op de kaart uit 1683 van de Warffumer schoolmeester Pieter Geerdts.

Er zijn twee luidklokken, waarvan een gemaakt door de klokkengieterij van Carolus Spronneaux & Hugo Veri uit 1686, met een diameter van 115 cm. De andere is van veel later datum.

Het kerkorgel uit 1812 is van de orgelbouwer Heinrich Hermann Freytag en werd na diens dood voltooid door zijn meesterknecht Johannes Wilhelmus Timpe. De meest recente restauratie vond plaats in 1987 door de gebroeders Reil te Heerde.

Kerkhof

Op het kerkhof rond de kerk werd in 1535 een groep wederdopers ingesloten. Een aantal van hen werd ter plekke om het leven gebracht. Hun aanvoerder, Jacob Kremer, werd in Groningen terechtgesteld.


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren in Warffum

Vijf diakoniewoningen onder schilddak

Kerkstraat 1
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Groep van vijf diakoniewoningen onder schilddak van circa 1860; aan de voorzijde tien zesruitsvensters en een toegang. In de zijgevel sticht..

Hervormd catechisatielokaal (De Schakel)

Kerkstraat 9
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding VERENIGINGSGEBOUW van de Nederlands Hervormde kerk recentelijk genaamd `De Schakel' omstreeks 1840 gebouwd in een Ambachtelijk-tr..

Hervormde pastorie

Pastorieweg 24
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Pastorie. Deels nog 16e eeuws gebouw aan de oostzijde onderkelderd, voorzien van verdieping en gedekt door schilddak met hoekschoorstenen. A..

Wierde

Pastorieweg
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Wierde. Datering: --. Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetenschap. Gedeeltelijke bescherming, zie bijlag..

Schoolmeesterswoning Voorm. schoolmeesterswoning annex kosterij

Schoolstraat 2
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Voormalige schoolmeesterswoning, thans museum. Landelijk pand zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen; omlijste ingang in het..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)