Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde pastorie in Warffum

Kerkelijk Gebouw

Pastorieweg 24
9989BM Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1300 1500 (verb.) 1634 (verb., traptoren) verm. 18e eeuw (verb.) 19e eeuw (huidige vorm) 1300 ca. 1300 1500 (verb.) 1634 (verb., traptoren) verm. 18e eeuw (verb.) 19e eeuw (huidige vorm)


Beschrijving van Hervormde pastorie

Pastorie. Deels nog 16e eeuws gebouw aan de oostzijde onderkelderd, voorzien van verdieping en gedekt door schilddak met hoekschoorstenen. Aan de achterzijde smalle Groninger vensters met natuurstenen tussenlatei; overigens zesruitsvensters. Midden tegen de achtergevel uitbouw onder zadeldak. Tegen het hoofdgebouw staat een grote veel jongere schuur. Aan de oostzijde is in de hoek bij hoofdgebouw en schuur nog een aanbouw als leerkamer met een aparte halfrond gesloten ingang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38262
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De hervormde pastorie van Warffum, anno 2011

De hervormde pastorie van Warffum is volgens Stenvert "het oudst bewaard gebleven stenen huis van het Groningse platteland".[1]

De pastorie bestaat uit twee bouwdelen. Het oudste bouwdeel, aan de noordwestzijde van het pand, bevindt zich onder een schilddak met hoekschoorstenen en heeft twee woonlagen. Dit deel van het huis bevat een middeleeuwse kern, die omstreeks 1300 zou zijn gebouwd.[1] In 1500 werd het pand verbouwd. Het nieuwste bouwdeel, aan de zuidoostzijde van het pand, heeft slechts één woonlaag onder een zadeldak en dateert, samen met de traptoren, uit 1634. Het pand is deels gepleisterd, deze pleisterlaag is in de 19e eeuw aangebracht. De 'leerkamer' bevindt zich aan de oostzijde van het pand.

Enkele leden van de regentenfamilie Van Bolhuis bewoonden de pastorie.

De pastorie is erkend als rijksmonument


Monumenten in de buurt van Hervormde pastorie in Warffum

Hervormd catechisatielokaal (De Schakel)

Kerkstraat 9
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Inleiding VERENIGINGSGEBOUW van de Nederlands Hervormde kerk recentelijk genaamd `De Schakel' omstreeks 1840 gebouwd in een Ambachtelijk-tr..

Wierde

Pastorieweg
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Wierde. Datering: --. Het monument is van algemeen belang wegens zijn betekenis voor de wetenschap. Gedeeltelijke bescherming, zie bijlag..

Vijf diakoniewoningen onder schilddak

Kerkstraat 1
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Groep van vijf diakoniewoningen onder schilddak van circa 1860; aan de voorzijde tien zesruitsvensters en een toegang. In de zijgevel sticht..

Hervormde kerk en toren

Torenweg 18
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Herv.Kerk en toren op omheind kerkhof. Diep eenschepig kerkgebouw waarvan de noordmuur nog uit tufsteen kan bestaan; koor met stergewelf op ..

Vrouw Franssensgasthuis (Geertje Schiltgasthuis)

Hoofdstraat 17A
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Vrouw Franses of Geertjen Schiltgasthuis: twee woningen onder zadeldak ter weerszijden van een doorgang. Vensters met roeden-indeling.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)