Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bie Koboa in Warffum

Woonhuis

Hoofdstraat 19
9989AM Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: vroege 19e eeuw 1810 vroege 19e eeuw


Beschrijving van Bie Koboa

Voormalige herberg van "Coba". Laag pand onder schilddak met hoekschoorstenen. Twee ingangen en vensters verdeeld in kleine ruiten. Bijbehorende schuur; beide panden thans in gebruik bij het Museum Het Hogeland. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38253
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het voormalige winkeltje en kroegje Bie Koboa in Warffum anno 2011

Bie Koboa was een winkeltje annex kroegje in Warffum. Het pand is als monument onderdeel van het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.

Geschiedenis

Het huis werd in 1864 gekocht door de arbeider Jacob Werkema (1830-1888) en zijn vrouw Malina Margaretha Pieters Bolt (1838-1915). Jacob was geboren in Feerwerd en zijn vrouw in Sauwerd. Zij trouwden in 1861 in Warffum en kochten drie jaar later de woning, waar zij een kruidenierswinkeltje begonnen. Of er ook al direct een kroeg in gevestigd werd is niet zeker. In ieder geval dreef Malina er, na het overlijden van haar man in 1888, niet alleen een kruidenierszaakje, maar ook een kroeg. Na haar overlijden in 1915 kwam de zaak in handen van haar ongehuwde dochter Jacoba Ebelina (1868-1947), die Koboa werd genoemd. Aan haar heeft het pand zijn naam te danken Bie Koboa. Koboa was ruim dertig jaar herbergierster in Warffum, tot haar overlijden in 1947.

In 1906 was vormde deze kroeg het toneel van de moord op een 30-jarige arbeider, die tijdens een kroegruzie, om het leven werd gebracht door een 56-jarige scharenslijper, die hem met een beitel neerstak[1].

De voormalige herberg, een pand met schilddak en twee hoekschoorstenen, is erkend als rijksmonument en maakt deel uit van het Openluchtmuseum Het Hoogeland. het doet dienst als café, winkeltje en vergaderplaats.


Monumenten in de buurt van Bie Koboa in Warffum

Vrouw Franssensgasthuis (Geertje Schiltgasthuis)

Hoofdstraat 17A
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Vrouw Franses of Geertjen Schiltgasthuis: twee woningen onder zadeldak ter weerszijden van een doorgang. Vensters met roeden-indeling.

Woonhuis zonder verdieping met omlopend schilddak

Hoofdstraat 21
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Woonhuis uit het derde kwart 19e eeuw, zonder verdieping en met omlopend schilddak, waarop hoekschoorstenen. In recente tijd verhoogde midde..

Boerenhuis onder wolfsdak

Hoofdstraat 23
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Boerenhuis onder wolfdak met pannen en hoekschoorstenen met windkappen. De smalle zijgevels en de voorgevel dragen houten kroonlijsten. Deur..

Schoolmeesterswoning Voorm. schoolmeesterswoning annex kosterij

Schoolstraat 2
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Voormalige schoolmeesterswoning, thans museum. Landelijk pand zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen; omlijste ingang in het..

Openbare lagere school Voorm. openbare lagere school

Schoolstraat 4
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Schoolgebouw, derde kwart 19e eeuw. Beganegrond met pannen schilddak. Houten kroonlijst met driehoekig verhoogd middendeel; getoogde twee- e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)