Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vrouw Franssensgasthuis (Geertje Schiltgasthuis) in Warffum

Gebouw

Hoofdstraat 17 A
9989AM Warffum (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: 1668 1768 (renov.) 1969-'70 (herb. op huidige locatie)


Beschrijving van Vrouw Franssensgasthuis (Geertje Schiltgasthuis)

Vrouw Franses of Geertjen Schiltgasthuis: twee woningen onder zadeldak ter weerszijden van een doorgang. Vensters met roeden-indeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38252
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Vrouw Fransensgasthuis, ook wel Geertjen Schiltgasthuis, in Warffum anno 2011

Het Vrouw Fransensgasthuis (ook bekend als Geertjen Schilts gasthuis) was een gasthuis in de stad Groningen, dat in de tweede helft van de 20e eeuw in zijn geheel is verplaatst naar Warffum.

Geschiedenis

Gevelsteen van het Vrouw Fransensgasthuis

Het gasthuis werd in 1668 gesticht door Geertruyt Fransen, huisvrouw van hopman Rudolphus Fransen en weduwe van hopman Geert Schilt van Oldenburch. In de fundatiebrief[1] werd vastgelegd, dat het gasthuis bestemd zou worden voor de huisvesting van vijf of zes oude vrouwen, die van de gereformeerde religie dienden te zijn. Geertruyt Fransen bestemde hiervoor zeven kamers, eenkamerwoningen, aan de Battengang, die achter haar eigen woning lagen. Zij bewoonde zelf een pand aan de zuidzijde van de Steentilstraat op de hoek van de Battengang. Zij verordonneerde tevens dat de vier schilderijen van haarzelf, haar overleden man en van haar zoon en dochter in het huis moesten blijven hangen "ter eeuwige memoria"[2]. Het gasthuis wordt gefinancierd met de huuropbrengsten van enkele andere woningen en, na haar overlijden, ook met huuropbrengst van haar woning, het conventshuis genoemd. Bovendien kon ook de pachtsom van landerijen in Uitwierde en Haren gebruikt worden voor de exploitatie van het gasthuis. In 1768 werd het gasthuis geheel gerenoveerd, dat wil zeggen afgebroken en opnieuw opgebouwd. De gevelsteen (zie afbeelding) maakt melding van dit gebeuren en van de namen van de toenmalige boekhouders en voogden van de fundatie. Het gasthuis is tot 1939 als gasthuis in Groningen in gebruik geweest. Daarna deed het tot 1968 dienst als opslagruimte.

In 1969 werd het pand gekocht door het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. Het werd steen voor steen afgebroken en in Warffum weer opgebouwd. Het pand is erkend als rijksmonument.

Literatuur

  • Koldam, W.E. van Vrouw Fransensgasthuis of Geertjen Schilts Gasthuis, Groningen, 1991

Monumenten in de buurt van Vrouw Franssensgasthuis (Geertje Schiltgasthuis) in Warffum

Bie Koboa

Hoofdstraat 19
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Voormalige herberg van "Coba". Laag pand onder schilddak met hoekschoorstenen. Twee ingangen en vensters verdeeld in kleine ruiten. Bijbehor..

Schoolmeesterswoning Voorm. schoolmeesterswoning annex kosterij

Schoolstraat 2
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Voormalige schoolmeesterswoning, thans museum. Landelijk pand zonder verdieping onder schilddak met hoekschoorstenen; omlijste ingang in het..

Woonhuis zonder verdieping met omlopend schilddak

Hoofdstraat 21
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Woonhuis uit het derde kwart 19e eeuw, zonder verdieping en met omlopend schilddak, waarop hoekschoorstenen. In recente tijd verhoogde midde..

Openbare lagere school Voorm. openbare lagere school

Schoolstraat 4
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Schoolgebouw, derde kwart 19e eeuw. Beganegrond met pannen schilddak. Houten kroonlijst met driehoekig verhoogd middendeel; getoogde twee- e..

Boerenhuis onder wolfsdak

Hoofdstraat 23
Warffum (Gemeente Eemsmond)
Boerenhuis onder wolfdak met pannen en hoekschoorstenen met windkappen. De smalle zijgevels en de voorgevel dragen houten kroonlijsten. Deur..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)