Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Corneliuskerk in Wanroij

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 2
5446AX Wanroij (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910
Architect: C. Franssen


Beschrijving van Sint-Corneliuskerk

St.Cornelius, 1910, C.Franssen. Neogotische kruisbasiliek met westtoren in de voor Franssen typerende op de rijpe Franse gotiek geinspireerde stijl. Communiebank, afkomstig uit mon.nr.36061. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, later voorzien van elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38249
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Corneliuskerk
Wanroij.jpg
Plaats Wanroij
Denominatie Rooms-katholiek
Gebouwd in 1910 (Voorganger uit de 15e eeuw)
Gewijd aan Heilige Cornelius
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  38249
Architectuur
Architect(en) Caspar Franssen
Stijlperiode Neogotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Corneliuskerk is de neogotische parochiekerk van Wanroij in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Deze kerk is ingewijd in 1910.

Geschiedenis

De eerste berichten over een aan Heilige Cornelius gewijde kapel in Wanroij dateren van 1400. Hier werden weliswaar kerkdiensten gehouden, maar niet met grote regelmaat. Daar weduwe Jut Biedericx in 1441 een jaarlijkse schenking van 130 kg rogge deed, kwam er een vast inkomen voor de rector, die als tegenprestatie eens in de week een Mis moest opdragen.

Wanroij was echter nog steeds ondergeschikt aan de parochie van het naburige Mill, en voor de doop, het huwelijk en dergelijke moest nog een lange voettocht worden gemaakt. In 1551 werd Wanroij een zelfstandige parochie.

In 1554 werden een paar percelen land van de hertog verkocht, en van de opbrengst kon de bevolking kerkbenodigdheden kopen. Ze moesten een geringe erfpacht bepalen en eens per jaar in processie naar de moederkerk te Mill lopen om daar een zilveren penning te offeren.

In 1566 woedde de Beeldenstorm in de kapel en in 1586 werd de kerk in brand gestoken door Spaanse troepen onder leiding van Parma. In 1599 begon men met de herbouw van de kerk, maar in 1648 werd de kerk genaast ten behoeve van de Hervormden. Maar die waren er niet in Wanroij. Ten gevolge daarvan bleef de kerk leegstaan en raakte in verval. Van deze gotische kerk is een tekening uit 1743, vervaardigd door Jan de Beijer, bewaard gebleven.

De katholieken betrokken weldra een schuurkerk, en deze werd in 1766 nog uitgebreid. Een muurdeel ervan is nog te vinden in de Corneliushof.

In 1795 kregen de katholieken hun kerk weer terug, maar in 1840 was deze al te klein. Daarom werd in 1844 een nieuwe kerk tegen de 15e-eeuwse toren aan gebouwd.

Huidige kerk

In 1910 werd een nieuwe kerk betrokken in neogotische stijl. De gotische toren en de 19e-eeuwse kerk werden toen gesloopt. De architect van de nieuwe kerk was Caspar Franssen. De kerk moest lijken op die van Lith en de toren op die van Asten.

In de kerk bevindt zich een Corneliusbeeld uit 1450. Ook is er een dalmatiek en een tuniek uit de 15e en 18e eeuw. daarnaast zijn er enkele gepolychromeerde reliëfs te vinden uit 1911, van de hand van Hendrik van der Geld. Zij stellen episoden uit het leven van de Heilige Cornelius voor. De kerk bevat glas-in-loodramen waarop eveneens momenten uit het leven van de heilige zijn afgebeeld. De kerk bezit enkele relieken van Sint-Cornelius.

In 1967 is het interieur versoberd, en de kerkschatten zijn in een vitrine geplaatst.

Externe linksMonumenten in de buurt van Sint-Corneliuskerk in Wanroij

Pastorie in Eclectische stijl

Kerkplein 1
Wanroij (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding De PASTORIE, gelegen nabij de reeds eerder beschermde Neogotische kerk van Wanroy, monumentnummer 38249, is ca. 1890 gebouwd in E..

boerderij

Millseweg 2
Wanroij (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding HERENBOERDERIJ, gebouwd in 1860 in Ambachtelijk-traditionele stijl met elementen van het Eclecticisme. In de tuin enige oudere bo..

De Peel Raamstelling

-
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Ten noorden van kazemat 419 staat op de westelijke kade van het Defensiekanaal de S (3a) KAZEMAT 420, daterende uit 1939-1940. D..

De Hamse Molen

Molenstraat 23
Wanroij (Gemeente Sint Anthonis)
MOLEN. Gesloten standerdmolen uit 1811.

Krukhuisboerderij

Kromme Bergweg 30
Sint Hubert (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Omschrijving onderdeel 1: krukhuisboerderij Inleiding Voormalige KRUKHUISBOERDERIJ, in oorsprong daterend uit 1681 en opgetrokken in Amba..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)