Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Leeuwen in Boven Leeuwen

Kasteel Buitenplaats

Waalbandijk 7
6657KB Boven Leeuwen (gemeente West Maas en Waal)
Gelderland

Bouwjaar: 1654

(1 recensie)

Beschrijving van Huis te Leeuwen

Huis te Leeuwen. Om het omgrachte terrein van het gesloopte kasteel Leeuwen een rechthoekig, gepleisterd poortgebouw, gedateerd 1654, in de eerste helft der 19e eeuw verbouwd tot boerderij. Het poortgebouw draagt een met pannen gedekt schilddak, waarop een waarschijnlijk 18e-eeuws klokkekoepeltje. Te weerszijden van het dak hoge schoorstenen met windkappen. Middenrisaliet met, als omlijsting van de poortboog, Jonische pilasters, die een hoofdgestel dragen, waarop een fronton met wapenschild temidden van twee gebeeldhouwde hoornen des overvloeds. In plaats van de dichtgezette poort, waarvan de imposten en de boog met blokken en sluitsteen nog zichtbaar zijn, is een Empire deurpartij met bovenlicht, consoles en hoofdgestel aangebracht. Vensters met zesruitsschuiframen. Voor het poortgebouw een stenen boogbrug met kleine gebeeldhouwde wapenleeuwen. Nabij het poortgebouw een bouwhuis met rieten schilddak en windwijzer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38244
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Huis te Leeuwen
5
Recensie door: ()
Er gaat een verhaal dat er een onderaardse gang zou lopen naar " de kolk", gelegen richting Druten. Dit land hoorde bij Huis te Leeuwen. Het heeft in het verleden een rol gespeeld bij de vervolging van de katholieken. Men kon zich via die gang in veiligheid brengen. Dit verhaal spreekt tot de verbeelding!
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huis te Leeuwen in Boven Leeuwen

T-Boerderij Vredenburg

Waalbandijk 5
Boven Leeuwen (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding De aan de Waalbandijk gelegen, monumentale, witgepleisterde T-BOERDERIJ werd gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. In de ..

Boerderij met gepleisterde voorgevel, waarin vensters met luiken en zesruitsschuiframen

Bernhardstraat 37
Boven Leeuwen (Gemeente West Maas en Waal)
BOERDERIJ, omstreeks 1800, met gepleisterde voorgevel, waarin vensters met luiken en zesruitsschuiframen. Met riet gedekt schilddak. Woonh..

Hervormde Kerk

Waalbandijk 21
Boven Leeuwen (Gemeente West Maas en Waal)
HERV. KERK. Achtkantig, uit baksteen opgetrokken gebouw, 1753-'58, gerestaureerd omstreeks 1960. Ingangspartij met bakstenen pilasters en ..

Voormalig schoolgebouw

Waalbandijk 37
Boven Leeuwen (Gemeente West Maas en Waal)
v.m. SCHOOLGEBOUW 1852. Rechthoekig pand onder zadeldak tussen puntgevels. Groot rondboogvenster in de voorgevel. Van de beide klaslokale..

Sint-Willibrorduskerk

Pastoor Schoenmakersstr. 2
Boven Leeuwen (Gemeente West Maas en Waal)
Inleiding De R.K.KERK, toegewijd aan de H.WILLIBRORDUS, is een in 1916-1917 naar een ontwerp van architect W. te Riele Gzn. gebouwde laat-n..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)