Huis te Leeuwen in Boven Leeuwen

Waalbandijk 7
6657KB Boven Leeuwen (gemeente West Maas en Waal)

(1 recensie)

Beschrijving van Huis te Leeuwen

Huis te Leeuwen. Om het omgrachte terrein van het gesloopte kasteel Leeuwen een rechthoekig, gepleisterd poortgebouw, gedateerd 1654, in de eerste helft der 19e eeuw verbouwd tot boerderij. Het poortgebouw draagt een met pannen gedekt schilddak, waarop een waarschijnlijk 18e-eeuws klokkekoepeltje. Te weerszijden van het dak hoge schoorstenen met windkappen. Middenrisaliet met, als omlijsting van de poortboog, Jonische pilasters, die een hoofdgestel dragen, waarop een fronton met wapenschild temidden van twee gebeeldhouwde hoornen des overvloeds. In plaats van de dichtgezette poort, waarvan de imposten en de boog met blokken en sluitsteen nog zichtbaar zijn, is een Empire deurpartij met bovenlicht, consoles en hoofdgestel aangebracht. Vensters met zesruitsschuiframen. Voor het poortgebouw een stenen boogbrug met kleine gebeeldhouwde wapenleeuwen. Nabij het poortgebouw een bouwhuis met rieten schilddak en windwijzer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (1)

Huis te Leeuwen
5
Recensie door: ()
Er gaat een verhaal dat er een onderaardse gang zou lopen naar " de kolk", gelegen richting Druten. Dit land hoorde bij Huis te Leeuwen. Het heeft in het verleden een rol gespeeld bij de vervolging van de katholieken. Men kon zich via die gang in veiligheid brengen. Dit verhaal spreekt tot de verbeelding!