Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Wamel

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 73
6659CC Wamel (gemeente West Maas en Waal)
Gelderland

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van Hervormde Kerk

De HERVORMDE KERK bestaat uit het 5/8 gesloten koor en het dwarsschip der 15e-eeuwse parochiekerk, gerestaureerd 1952-'57. Tegen de zuidzijde van het koor een vierkante traptoren; tegen de oostzijde van het dwarsschip aan iedere zijde van het koor een veelhoekige neven-absis, herbouwd bij de restauratie. Op de viering een houten torentje, aangebracht bij de restauratie. Koor en dwarsschip worden overkluisd door kruisribgewelven, die bij de restauratie opnieuw zijn aangebracht. De kerk bezit: een eikehouten preekstoel, gedateerd 1687 met koperen lezenaar en zandloperhouder, een marmeren doopvont met bronzen deksel, 1857. In een gesneden orgelkas met bekronende beelden een eenklaviers orgel, ca. 1870 gemaakt door H. Knipscheer. Aan de achterzijde van de kerk een stenen zonnewijzer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38240
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Wamel

Vestingmuur Tolhuiswal

Waalstraat
Tiel
Langs de Tolhuiswal tussen de Molenhoek en de Grote sociëteit een gedeelte van de omstreeks 1500 gebouwde vestingmuur. Hierin, even ten oos..

Sociëteit

Plein 46
Tiel
sociëteit. Bakstenen bouwwerk, bestaande uit twee, ongeveer parallel gebouwde vleugels onder schilddaken en opgetrokken na 1789. De monumen..

Buitensociëteit Bellevue

Ophemertsedijk 2
Tiel
Buitensocieteit "Bellevue". Gepleisterd pand met verdieping en gevel met risaliet, triglyphenlijst en houten fronton, gedateerd: 1842. Voor ..

woonhuis

Weerstraat 47
Tiel
Laat-gotisch huis van het Nederrijnse type met verdieping door een trapgevel, geleed door korfboognissen. Vormt een geheel met het buurnumme..

woonhuis

Weerstraat 49
Tiel
Laat-gotisch huis van het Nederrijns type met verdieping en hoog zadeldak, dat aan de voorzijde wordt afgesloten door een trapgevel, geleed ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)