Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Latijnse School in Wageningen

Gebouw

Molenstraat 8
6701DM Wageningen
Gelderland

Bouwjaar: 1746, 1850 (verb.), 1881 (verb.)


Beschrijving van Latijnse School

V.m. Latijnse School. Omstreeks het midden der 19e eeuw geheel gepleisterd en gewijzigd gebouw, dat in de gevel aan de Herenstraat een steen bezit, waarop "Gymnasium Vadense. Exstructum Anno MDCCXXIV. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38229
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Latijnse School, Molenstraat 8-16

De Latijnse School van Wageningen is gelegen aan de Molenstraat in Wageningen en werd in 1746/1747 gebouwd. Het gebouw heeft de status van rijksmonument.

Er was maar één lokaal, dat aan de kant van de Herenstraat lag, waar oorspronkelijk ook een ingang was. De rest van het gebouw diende als woning voor de rector en zijn gezin, alsmede voor de scholieren van buiten de stad die bij de rector inwoonden. Midden 19e eeuw werd de school gemoderniseerd. In 1881 werd de school gesloten vanwege het kleine aantal leerlingen. Na de sluiting in 1881 werd het gebouw als postkantoor en opslag voor de gemeente gebruikt. In 1982 is het gebouw gerestaureerd, het oorspronkelijke interieur was daarvoor al verloren gegaan.

In de Herenstraatgevel zit een gevelsteen waarop: "Gymnasium Vadense. Exstructum Anno MDCCXXIV" staat. Deze gevelsteen komt uit de eerdere school die in 1724 in de thans verdwenen Sint Annastraat werd gebouwd.


Monumenten in de buurt van Latijnse School in Wageningen

Fragment stadsmuur

Molenstraat 16
Wageningen
Aan de oostzijde der oude stad, evenwijdig met de Herenstraat tussen de Kasteelsegang en de Molenstraat een fragment van de stadsmuur, dat t..

Monumentaal blok herenhuizen

Herenstraat 23
Wageningen
Monumentaal blok herenhuizen uit plm 1860. Het middengedeelte is bekroond met een fronton. Het pand is karakteristiek voor de gedaanteverwis..

Pand met eenvoudige klokgevel

Hoogstraat 32
Wageningen
Pand op de hoek van de Nieuwstraat met eenvoudige klokgevel uit het midden van de 18e eeuw, bekroond door een geprofileerde, gebogen natuurs..

Rozendaelse onderdeel Rozendaelse huizen

Herenstraat 14
Wageningen
Pand, deel uitmakend van de "Herenhuizen". Een monumentaal geheel vormend van een blok van vijf herenhuizen. Bouwjaar 1738-1739. Vensters me..

Rozendaelse onderdeel Rozendaelse huizen

Herenstraat 12
Wageningen
Pand, deel uitmakend van de "Herenhuizen". Een monumentaal geheel vormend van een blok van vijf herenhuizen. Bouwjaar 1738-1739. Vensters me..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)