Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nudenoord in Wageningen

Woonhuis

Lawickse Allee 71
6702DA Wageningen
Gelderland

Bouwjaar: rond 1820 1820 rond 1820


Beschrijving van Nudenoord

Gepleisterd herenhuis (XIX A) van begane-grond en verdieping met omlopend schilddak en met aan weerszijden van de voorgevel driehoekig uitgebouwde risalieten, die op Toscaanse zuiltjes rusten. Eenvoudige deuromlijsting met gecanneleerde pilasters en hoofdgestel, vensters met zes- en achtruitsschuif- en draairamen. Voor het middendeel van de façade hardstenen stoeppalen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38224
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nudenoord, Lawickse Allee 71

Huize Nudenoord is een aan de Lawickse Allee in Wageningen gelegen villa. Het gebouw heeft de status van rijksmonument.

De buitenplaats huize Nudenoord werd in 1842 gebouwd of grondig verbouwd door de koopman Jacob Marcus Rosenik, op dat moment de grootste grondbezitter in Wageningen. Een kadastrale kaart uit 1832 toont al een "Neuden-Oord". Omstreeks 1860 wordt het gebouw grondig verbouwd. Het meisjesboek Ruden-oord van Thérèse Hoven speelt zich op Nudenoord af.

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., Nudenoord in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 324

Monumenten in de buurt van Nudenoord in Wageningen

De Rijnschans

Grebbedijk 12
Wageningen
"De Rijnschans"; gepleisterd pand met verdieping (XIXc) onder met rode Hollandse pannen gedekt omlopend schilddak; gevels afgesloten met een..

proefboerderij

haarweg 12
wageningen
Inleiding Een in 1954 gebouwde PROEFBOERDERIJ met VOORHUIS en twee geschakelde SCHUREN, een vrijstaande SCHUUR en MESTPLAAT met GIERKELDER v..

Pand

Grebbedijk 6A
Wageningen
Grotendeels in schoon metselwerk opgetrokken, tegen de dijk aan gelegen pand (XIX A) met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt..

Pompgebouw

Pabstsendam 2
Wageningen
Inleiding POMPGEMAAL, gebouwd in 1927-1929 door de Dienst Gemeentewerken in een aan het Nieuwe Bouwen verwante stijl, naar een ontwerp uit ..

Dijkstoelhuis

Grebbedijk 4
Wageningen
Voormalig DIJKSTOELHUIS (XIX B); aan de voet van de dijk gelegen, gepleisterd, vijf vensterassen breed pand met verdieping onder met blauwe ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Nudenoord in Wageningen

Foto's (5)