Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Vlijt in Wageningen

Molen

Harnjesweg 54
6706AT Wageningen
Gelderland

Bouwjaar: 1879


Beschrijving van De Vlijt

Korenmolen "De Vlijt". Ronde gemetselde stellingmolen uit 1879, gerestaureerd ca. 1952. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38212
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Vlijt
Molen Wageningen de Vlijt Windmill.jpg
Basisgegevens
Plaats Wageningen
Bouwjaar 1879
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen bovenkruier
Vlucht 22,00 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op professionele basis
Monumentnummer  38212
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De windkorenmolen De Vlijt staat aan de Harnjesweg in Wageningen.

Het is een ronde stenen stellingmolen, gedekt met riet, bouwjaar 1879 met een vlucht van 22,20 meter. De molen heeft twee paar 16er, 140 cm doorsnede, kunststenen met allebei een regulateur. Een koppel wordt alleen door de wind aangedreven en een koppel kan ook elektrisch aangedreven worden. Voor het elektrisch aandrijven wordt het steenrondsel over een ijzeren mof naar beneden geschoven en snaren om het wiel, dat boven op de steenspil zit, gelegd.

De wieken zijn fokwieken met remkleppen, waardoor de molen efficiënter en ook bij weinig wind nog kan malen. De gelaste roeden zijn in 1978 gemaakt door de firma Derckx te Beegden. De buitenroede heeft nummer 267 en de binnenroede 268. Het kruiwerk is een neutenkruiwerk dat bediend wordt met een kruilier en rondgaande ketting. Het sleepluiwerk kan met behulp van de wind, met de hand of elektrisch luien (ophijsen). De molen wordt gevangen (geremd) met een vlaamse vang die bediend wordt door een wipstok.

De molen werd in 1978 gerestaureerd en kwam in 1979 weer als professioneel maalwerktuig in bedrijf. In het winkelgedeelte worden meelproducten, gist, bakblikken, peul- en zuidvruchten verkocht.

Eigenaar is de gemeente Wageningen. Molenaar was vanaf 1976 - 2011 Hans Dobbe. Hij is vanaf 1 januari 2012 opgevolgd door Bart Mols.

De bouwvoorschriften van de gemeente Wageningen bepalen dat binnen een straal van 100 meter niet hoger gebouwd mag worden dan de onderste punt van een verticaal staande wiek. In 2009 zijn de bouwplannen voor het nabijgelegen terrein van de voormalige mouterij hierop aangepast[1].

In 1986 heeft de molen een 5 m lange, gietijzeren bovenas van de Nijmeegse IJzergieterij gekregen. De as heeft zeer lange vulstukken, die gemaakt zijn van de voormalige houten bovenas.

Overbrengingen

De overbrengingsverhouding is 1 : 5,7

Fotogalerij

Externe link


Monumenten in de buurt van De Vlijt in Wageningen

Huis "Over-Engh"

Churchillweg 1
Wageningen
Huis "Overengh". Gepleisterd herenhuis met verdieping en omlopend schilddak met hoekschoorstenen. Steen: H.G.J.M(eier). 1852. Voorgevel met ..

Poortgebouw

Generaal Foulkesweg 19
Wageningen
Poortgebouw in late Empirevormen, XIXb. Pand op rechthoekige plattegrond met gepleisterde gevels en een hoog, dwars schilddak. Hoger opgetro..

Israëlitische begraafplaats

Generaal Foulkesweg 14
Wageningen
Israelitische begraafplaats.

Hotel De Wereld

5 Mei Plein 1
Wageningen
Hotel de Wereld. HERENHUIS uit het derde kwart van de 19e eeuw met verdieping en omlopend schilddak. De eenvoudige, bakstenen gevels hebben..

Boerenhuis

5 Mei Plein 12
Wageningen
Boerenhuis, waarschijnlijk omstreeks 1700. Onder een schilddak, waarin een hijsluik met frontonbekroning. De vensters van de benedenverdiepi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)