Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Hinkeloord in Wageningen

Kasteel Buitenplaats

Generaal Foulkesweg 64
6703BV Wageningen
Gelderland

Bouwjaar: 1855-1856


Beschrijving van Huis Hinkeloord

Huis "Hinkeloord". In parkaanleg gelegen gepleisterd landhuis uit 1855 met verdieping en omlopend afgeknot schilddak. Middenrisaliet, vensters met geprofileerde omlijstingen en schuif- en draairamen. Onder de kroonlijst paarsgewijs geplaatste consoles. Steen: De eerste steen is gelegd door Cornelis Vreede, 12 mei 1885. Opzij van het gebouw gepleisterde bakstenen pomp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38210
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Hinkeloord.

Hinkeloord is een landhuis aan de Generaal Foulkesweg 64 in de Nederlandse gemeente Wageningen. In het gebouw is beeldengalerij Het Depot gevestigd. Het landhuis heeft de status van rijksmonument.

Geschiedenis

In 1855 werd door Dirk Vreede opdracht gegeven tot het bouwen van een landhuis op de Wageningse Berg. Op 12 mei 1855 werd de eerste steen door Cornelis Vreede gelegd. Het huis werd Ngladjoe genoemd, naar de plantage van Vreede op Java, waarvandaan hij net teruggekeerd was. In 1872 werd het landgoed verkocht aan Godert Alexander Gerard Philip graaf van der Duyn, heer van Maasdam en Hinkeloord (of: Hinkelenoord). Deze noemde het huis Hinkeloord. In 1888 werd het landgoed aan Hendrik Tutertien verkocht. Vier jaar later werd het landgoed aan Hendrik Jacob baron van Doorn van Westcapelle verkocht, die het landhuis "Villa Vada" noemde. In 1916 werd begonnen met de verhuur van het landhuis aan de Landbouwhogeschool Wageningen, in 1918 werd het huis door de staat gekocht. Het gebouw werd gebruikt door de bosbouwafdeling van de universiteit. Sinds 1922 wordt de tuin van het landgoed als arboretum gebruikt.

Verkoop door Universiteit Wageningen

In april 2000 verkocht de Universiteit Wageningen[1] het landgoed Groot Hinkeloord aan een projectontwikkelaar. Naast het landhuis Hinkeloord werden ook het Schip van Blaauw, het Laboratorium voor Landmeetkunde en het Laboratorium voor Microbiologie verkocht. Het landhuis werd doorverkocht in 2002 en gerestaureerd. In 2004 trok beeldengalerij Het Depot in het pand.

Het Depot

Het Depot is een stichting met als doel de ondersteuning van beeldhouwers. Ze heeft in Hinkeloord een vaste tentoonstelling met circa 300 beelden, solo- en thematentoonstellingen, lezingen en rondleidingen. De galerij concentreert zich op hedendaagse beeldhouwers van torso's. Het depot maakt deel uit van de stichting Utopa.

Externe link


Monumenten in de buurt van Huis Hinkeloord in Wageningen

Tuinmanswoning

Generaal Foulkesweg 68
Wageningen
Omschrijving Voormalige CONCIERGEWONING (tegenwoordig als kantoor in gebruik) met open schuur gelegen tussen het "Schip van Blaauw" en de g..

Schip van Blaauw

Generaal Foulkesweg 70
Wageningen
Inleiding LABORATORIUM VOOR PLANTENFYSIOLOGIE, gebouwd in 1919-1922 door architect Cornelis J. Blaauw (1885-1947), in Amsterdamse Schoolsti..

Prefab Villa

Nassauweg 20
Wageningen
Inleiding Vrijstaand in grenenhout opgetrokken WOONHUIS van het type chalet, gebouwd in 1923 en geheel als prefab, 'avant la lettre', uitge..

Laboratorium voor Landmeetkunde

Hesselink van Suchtelenweg 6A
Wageningen
Inleiding LABORATORIUM VOOR LANDMEETKUNDE. Na de tweede wereldoorlog maakte de Landbouwhogeschool een sterke groei door. Dit resulteerde i..

Laboratorium voor Microbiologie

Hesselink van Suchtelenweg 4
Wageningen
Omschrijving Het LABORATORIUM VOOR MICROBIOLOGIE bezit een samengestelde plattegrond met een in hoofdvorm rechthoekig grondplan. Aan beide ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)