Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Rijnschans in Wageningen

Woonhuis

Grebbedijk 12
6702PB Wageningen
Gelderland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van De Rijnschans

"De Rijnschans"; gepleisterd pand met verdieping (XIXc) onder met rode Hollandse pannen gedekt omlopend schilddak; gevels afgesloten met eenvoudige 22-zesruits schuifvensters; in de N.gevel voorts vier halfrond gesloten kelderlichten met diefijzers en twee ronde vensters; in het midden van de symmetrisch ingedeelde voorgevel (Z.gevel) voorts een dubbele paneeldeur met bovenlicht en omsloten door gecanneleerde pilasters afgedekt door kroonlijst met tandlijst; in de W.gevel voorts een deur met bovenlicht, twee gedeelde vensters en getoogde (garage) deuren; in totaal drie dakkapellen met twee 6-ruits draairamen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38208
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorgevel van de Rijnschans in 1978

De Rijnschans is een aan de Grebbedijk in Wageningen gelegen rijksmonument. Het pand is rond 1837 gebouwd als woonhuis. Het pand telt twee verdiepingen en ligt naast de Wageningse Afweg, een schuine weg de dijk op. De voorgevel bevindt zich aan de Grebbedijk. Evenals Nudenoord is de Rijnschans gebouwd door de Joodse koopman Jacob Marcus Rosenik (1775-1853). In de periode van ongeveer 1900 tot 1940 heette het huis 'Rijnzicht'.


Monumenten in de buurt van De Rijnschans in Wageningen

Nudenoord

Lawickse Allee 71
Wageningen
Gepleisterd herenhuis (XIX A) van begane-grond en verdieping met omlopend schilddak en met aan weerszijden van de voorgevel driehoekig uitge..

Pompgebouw

Pabstsendam 2
Wageningen
Inleiding POMPGEMAAL, gebouwd in 1927-1929 door de Dienst Gemeentewerken in een aan het Nieuwe Bouwen verwante stijl, naar een ontwerp uit ..

Pand

Grebbedijk 6A
Wageningen
Grotendeels in schoon metselwerk opgetrokken, tegen de dijk aan gelegen pand (XIX A) met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt..

Dijkstoelhuis

Grebbedijk 4
Wageningen
Voormalig DIJKSTOELHUIS (XIX B); aan de voet van de dijk gelegen, gepleisterd, vijf vensterassen breed pand met verdieping onder met blauwe ..

proefboerderij

haarweg 12
wageningen
Inleiding Een in 1954 gebouwde PROEFBOERDERIJ met VOORHUIS en twee geschakelde SCHUREN, een vrijstaande SCHUUR en MESTPLAAT met GIERKELDER v..

Kaart & Routeplanner