Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dijkstoelhuis in Wageningen

Woonhuis

Grebbedijk 4
6702DG Wageningen
Gelderland

Bouwjaar: 1859
Architect: A. van der Steur


Beschrijving van Dijkstoelhuis

Voormalig DIJKSTOELHUIS (XIX B); aan de voet van de dijk gelegen, gepleisterd, vijf vensterassen breed pand met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak en met driezijdig gesloten gevel aan de zijde van de dijk; in voorgevel risalerende middenpartij met dubbele deur met getoogd bovenlicht, erboven balcon op consoles, 6-ruits balcondeuren met getoogd 2-ruits bovenlicht en getoogd 4-ruits venster in het getoogde attiek; vanaf de vensterbanken op de begane grond tot en met de verdieping doorlopende vensternissen doorsneden door geprofileerde cordonlijsten en vensterbanklijst op de verdieping; in noordgevel getoogd 9-ruits (b.g.) en 12-ruits (verd.) venster en rond zoldervenster in fronton; openslaande 6-ruits deuren met getoogd 2-ruits bovenlicht en blinden, en rond zoldervenster in fronton in eindgevel aan de dijkzijde; voor het overige getoogde 6-ruits vensters op de b.g. en getoogde 8-ruits vensters met blinden op de verd. De tegen de westgevel aangebouwde schuren vallen buiten de bescherming. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38206
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dijkstoelhuis, Grebbedijk 4

Het Dijkstoelhuis is een aan de Grebbedijk in Wageningen gelegen rijksmonument. Het pand is in 1859-1860 gebouwd voor de dijkstoel van het polderdistrict Wageningen en Bennekom. Het gebouw is een ontwerp van A. van der Steur jr.


Monumenten in de buurt van Dijkstoelhuis in Wageningen

Pand

Grebbedijk 6A
Wageningen
Grotendeels in schoon metselwerk opgetrokken, tegen de dijk aan gelegen pand (XIX A) met verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt..

Pompgebouw

Pabstsendam 2
Wageningen
Inleiding POMPGEMAAL, gebouwd in 1927-1929 door de Dienst Gemeentewerken in een aan het Nieuwe Bouwen verwante stijl, naar een ontwerp uit ..

Rondeel Nudepoort

Nudestraat 1
Wageningen
Bastion van de Nudepoort, onderdeel van de 16e eeuwse stadsversterkingen.

Tuinkoepel op stadsmuur

Niemeijerstraat 21A
Wageningen
Achthoekig tuinkoepel, omstreeks 1800, gebouwd op de overblijfselen van een middeleeuws verdedigingswerk.

Klok in Toren Grote Kerk

Markt 1
Wageningen
Hervormde Kerk. Bakstenen kruiskerk, grotendeels uit de late gotiek, waarvan het in oorsprong eenbeukige schip in de 15e eeuw werd uitgebrei..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)