Nederlands Hervormde Kerk. in Waalwijk

Grotestraat 121
5141JP Waalwijk

Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk.

Ned. Herv. Kerk. Laatgotische kruiskerk, bestaande uit een omstreeks 1450 gebouwd koor van drie travee├źn met driezijdige sluiting een breed dwarspand waarvan de binnenste traveeen omstreeks 1470 en de buitenste tegen 1525 zijn opgetrokken, en tenslotte een driebeukig, door een zadeldak overdekt schip van drie traveeen. De westgevel is blijkens jaarankers in 1617 gebouwd, nadat een rond 1465 gebouwde toren op het eind der 16e eeuw verwoest was. Op de kruising een dakruiter uit 1617, met door een peer bekroonde spits. In de oostmuur van de noorderdwarsarm twee dichtgemetselde scheibogen van een verdwenen kapel. Inwendig zuilen met achtkante basementen en lijstkapitelen; houten tongewelven in het schip, stenen kruisribgewelven in het koor. Gerestaureerd in 1939. Preekstoel met koperen lezenaar uit 1658; 18e eeuwse koperen lezenaar. Van oorsprong eenklaviers orgel in 1823 gemaakt door C. van Oeckelen en Zoon. In 1961 gerestaureerd en uitgebreid met een Bovenwerk en vrij Pedaal. Deze uitbreiding valt buiten de bescherming. Klokkenstoel met klok van J. Vermi, 1693, diam. 90,5 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)