Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinboerderij "Het Blaeuwe Huus" in Ouddorp

Boerderij

Bosweg 2
3253XA Ouddorp (gemeente Goedereede)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1659 (gevelankers)


Beschrijving van Duinboerderij "Het Blaeuwe Huus"

Blijkens de gevelankers uit 1659 daterende, doch in oorsprong nog oudere duinboerderij, genaamd het "Het Blaeuwe Huus", bestaande uit een bakstenen woonhuis onder met rode pannen gedekt zadeldak met rechts voor een onderkelderde opkamer en aan de linkerzijde voor een laag aangekapte aanbouw met klein boogvenstertje en achter een hoog aangekapte aanbouw met dubbelvenster. De blauwgekalkte voorgevel met zwarte plint is rijk gedetailleerd en bevat drie ontlastingsbogen boven een zes-, een vier-ruitsschuifvenster en de ingangsdeur met snijraam; voorts de jaartalankers, fraai gesmede sierankers en staafankers, alsmede een waterlijst met muizetand en rollaag, vlechtingen en een trapgevelvormige bekroning; rechts de vierkante vensters van kelder en opkamer. De linkerzijgevel - waarop sporen van een blauwe kalklaag - bevat een zij-ingang tussen de aangekapte uitbouwen. De blauw gekalkte rechterzijgevel bevat een laag zesruitsvenster. De brandmuur aan de achterzijde - waarop eertijds de houten schuur aansloot - is voorzien van staafankers. Inwendig resteren in het voor- en middengedeelte fragmenten van de oudere ankerbalkconstructie, naast moer- en kinderbalken, en in het achtergedeelte eenvoudig geprofileerde balken; voorts drie stookplaatsen en in de scheidingswand tussen het midden- en achtergedeelte een zesruitsvenster. In de tongewelfde kelder drie kaarsnissen. Opmerkelijk gedetailleerde boerderij van belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde, wegens de ouderdom en de vele bewaard gebleven bouwhistorische details alsook uit typologisch oogpunt als een der laatste resterende duinboerderijen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 381880
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Blaeuwe Huus in 1910
Het Blaeuwe Huus in 1966
Het Blaeuwe Huus in 2006

Het Blaeuwe Huus is een oude duinboerderij in het Zuid-Hollandse Ouddorp, die tot rijksmonument is verklaard. Volgens opschrift op de boerderij is deze gebouwd in 1650[1] op het toenmalige eiland Westvoorn. De schuur van de boerderij is gebouwd tussen 1752 en 1825.[bron?]

In 1963 werd de boerderij onbewoonbaar verklaard.[2] In 1990 werd ze door de familie Hameeteman verkocht aan de gemeente Goedereede. Nog in datzelfde jaar werd de boerderij tot rijksmonument verklaard en vervolgens gerestaureerd.

Tijdens de restauratie werd met behulp van dendrologisch onderzoek aan de hand van de jaarringen de ouderdom van het houtskelet vastgesteld. Hierbij bleek dat dit veel ouder is dan de datum op de gevel aangeeft. Ofwel zou het Blaeuwe Huus al rond 1454 gebouwd zijn, of er zijn toen balken van een ouder gebouw gebruikt. Als men uitgaat van het bouwjaar 1454 zou het Blaeuwe Huus de oudste boerderij van Holland zijn.[3][1] C. van der Bok gaf als mogelijke verklaring dat het Blaeuwe Huus in de middeleeuwen een houten boerderij is geweest en dat de stenen muren er later omheen gebouwd zijn.[2]

Afbeeldingen

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Duinboerderij "Het Blaeuwe Huus" in Ouddorp

Cichoreifabriek Ceres

Smalle Einde 2
Ouddorp (Gemeente Goedereede)
Inleiding De in 1902-1903 gebouwde CICHOREIFABRIEK 'Ceres' is een van de laatste in het zuidelijke deel van Nederland en de laatste van zij..

woonhuis

Weststraat 11
Ouddorp (Gemeente Goedereede)
Pand, waarvan de 18e eeuwse voorgevel een top met hoekvoluten en ingezwenkte zijkanten heeft. Geprofileerd deurkalf. Gesneden deur, begin 19..

Breed pand, waarvan de voorgevel in- en uitzwenkende zijkanten heeft

Weststraat 13
Ouddorp (Gemeente Goedereede)
Breed pand, waarvan de voorgevel in- en uitzwenkende zijkanten heeft en bekroond wordt door een kroonlijst met Lod. XV-consoles en een front..

Breed pand, waarvan de voorgevel in- en uitzwenkende zijkanten heeft

Weststraat 15
Ouddorp (Gemeente Goedereede)
Breed pand, waarvan de voorgevel in- en uitzwenkende zijkanten heeft en bekroond wordt door een kroonlijst met Lod. XV-consoles en een front..

Huis en Schuilkerk

Weststraat 3
Ouddorp (Gemeente Goedereede)
Doopsgezinde Kerk. Huis onder zadeldak met voor- en achter puntgevels, 17e eeuw. In de voorgevel sierankers.

Kaart & Routeplanner


Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven