Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aalstermolen in Waalre

Molen

Raadhuisstraat 28 A
5582JD Waalre
Noord Brabant

Bouwjaar: 1905, na brand in 1936 herbouwd


Beschrijving van Aalstermolen

Molen. Ronde stenen BERGKORENMOLEN uit 1905, na brand in 1936 herbouwd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38186
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Aalstermolen
Aalstermolen (2009)
Aalstermolen (2009)
Basisgegevens
Plaats Aalst
Bouwjaar 1904 / 1936
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 25,70 m.
Functie malen van graan
Bestemming  Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  38186
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Aalstermolen is een ronde stenen molen in Aalst (gemeente Waalre), in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Het is een beltmolen die in gebruik is geweest als korenmolen en die in 1904 is gebouwd. De reden daartoe was dat de plaatselijke boeren niet meer naar de Genneper Watermolen hoefden te gaan, wat een moeizaam transport betekende omdat het een zandweg was..

In het bezit van een particulier, werd de molen in 1934 verkocht aan een investeringsmaatschappij in onroerend goed. In 1936 brandde de molen uit, maar werd onmiddellijk herbouwd. De roeden, de as en het kruiwerk waren afkomstig van de gesloopte Molen van Boom, die zich te Maasniel bevond. De wieken werden voorzien van het stroomlijnsysteem-Van Bussel, als eerste in Nederland. In 1986 werd dit vervangen door het Oudhollands wiekenkruis, wat niet de originele situatie was. In 1955 kwam de molen weer in particulier bezit. De nieuwe eigenaar was de molenaarsfamilie Van Stekelenburg. Het duurde echter niet lang of de molen werd buiten bedrijf gesteld waarop het verval intrad. In 1986 werd de molen gerestaureerd, maar in 2001 werd ze opnieuw buiten werking gesteld.

In 2017 werd toch besloten over te gaan tot restauratie, waarbij het Van Bussels-systeem weer opnieuw aangebracht werd. Op 12 december 2017 overleed de eigenaar Ferdi van Stekelenburg. Deze molenaarsfamilie (ook zijn vader) heeft lang de molen in beheer gehad. In 2018 zijn de huizen aan de straatzijde verkocht om te worden afgebroken en blijft nog even in het midden wat er met de molen gebeurt.


Monumenten in de buurt van Aalstermolen in Waalre

Herenhuis "Villa Louise"

Eindhovenseweg 67
Waalre
Inleiding HERENHUIS "Villa Louise" uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, in de "Old Colonial Style". Gebouwd voor de kaarsenfabrikan..

Landarbeiderswoning bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschuiframen

Goudbergstraat 15
Waalre
19e eeuwse landarbeiderswoning bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschui..

Landarbeiderswoning, bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschuiframen.

Goudbergstraat 17
Waalre
19e eeuwse landarbeiderswoning, bestaand uit twee evenwijdige vleugels onder zadeldaken met riet en pannen gedekt. Vensters met zesruitsschu..

Raadhuis in traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme

Koningin Julianalaan 19
Waalre
Inleiding RAADHUIS uit 1929 in traditionalistische stijl met elementen van Baksteen-Expressionisme. Ontwerp van architect H.W. Valk ('s-Her..

Woonhuis "De Kempen"

Blokvenlaan 30
Waalre
Inleiding WOONHUIS "De Kempen" uit 1937 in Traditionalistische stijl met elementen van baksteen-expressionisme. Het huis is gebouwd voor d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven