Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Antoniuskerk in Vorden

Kerkelijk Gebouw

Ruurloseweg 101
7251LD Vorden (gemeente Bronckhorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1856
Architect: P.J.H. Cuypers


Beschrijving van Sint-Antoniuskerk

St. Antonius, 1856, gewijd 1867. Vroeg werk van P.J.H. Cuypers. Driebeukige kruisbasiliek met westtoren in eenvoudige neogotische baksteenvormen. Slanke natuurstenen pijlers met kolonnetten en kelkkapitelen. De toren is een voorstudie voor de twee jaar later gebouwde toren van de St. Martinuskerk in Wijk-Maastricht. Tweeklaviers orgel, ca. 1890 gemaakt, vermoedelijk door M. Maarschalkerweerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38136
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Antoniuskerk
Vooraanzicht in 2007
Vooraanzicht in 2007
Plaats Kranenburg
Gebouwd in 1856
Gewijd aan Antonius van Padua
Monumentnummer  38136
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Antoniuskerk of de Sint-Antonius van Paduakerk is een voormalige rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Kranenburg. De kerk is gebouwd in 1856 gebouwd naar ontwerp van Pierre Cuypers en pas in 1867 ingewijd, waarbij Antonius van Padua als patroonheilige werd aangenomen. Voor Cuypers diende de kerk een voorstudie naar de bouw van de Sint-Martinuskerk in Maastricht.

Voor de bouw van de kerk waren de katholieken gewezen op schuil- en schuurkerken. Na de Franse tijd werd gepoogd een eigen kerk te bouwen, maar subsidie hiervoor bleef uit tot 1830 en de daadwerkelijke uitbetaling tot 1833. Het jaar erop werd een kerk gewijd langs de weg van Zutphen naar Winterswijk. Deze kerk had echter schulden en de familie Van Dorth, bewoners van het nabijgelegen Huis Medler, stelden gelden beschikbaar voor het aflossen van de schulden en de bouw van een nieuwe kerk. In 1856 werd aangevangen met de bouw van een nieuwe kerk waarvoor Cuypers diverse ontwerpen had gemaakt.

De kerk is opgezet als driebeukige kruisbasiliek in neogotische bouwstijl, waarbij de kerktoren is voorzien van flankerende torentjes. Bij de ingang is een archivolt aangebracht. In zowel het schip als zijbeuken zijn rondboogvensters verwerkt, met daarin glas in loodramen. In het dwarsschip is een groot roosvenster gemaakt en het dak is voorzien van voornamelijk kruisribgewelven.

Het kerkgebouw is een rijksmonument en vestigt tegenwoordig het Heiligebeeldenmuseum.

Galerij


Monumenten in de buurt van Sint-Antoniuskerk in Vorden

Pastorie met hekwerk bestaat uit een voorhuis en een achterbouw

Ruurloseweg 103
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving De PASTORIE met HEKWERK bestaat uit een voorhuis en een achterbouw. Het voorhuis heeft op een rechthoekig grondplan een kelder..

Begraafplaatshek

Eikenlaan 2a
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Omschrijving Het BEGRAAFPLAATSHEK bestaat uit twee achthoekige gietijzeren hekpijlers, die een rijk geornamenteerde, met een kruis bekroond..

Grafkapel familie Van Dorth tot Medler

Eikenlaan 2a
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding De GRAFKAPEL van de familie Van Dorth tot Medler is gebouwd in 1865 in de stijl van de neogotiek, wellicht naar ontwerp van P.J.H..

Graftekens

Eikenlaan 2a
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Inleiding De groep GRAFTEKENS van de familie van Dort tot Medler bestaat uit zeven bijeen geplaatste grafmonumenten uit de periode 1847-188..

Boerderij onder met riet en pannen gedekt wolfdak

Mosselseweg 2
Vorden (Gemeente Bronckhorst)
Boerderij uit de 19e eeuw onder met riet en pannen gedekt wolfdak. In later tijd nieuw beklampte voorgevel met vensters, waarin 20-ruitsschu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)