Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilpermolen in Wilp

Molen

Molenallee 14
7384AM Wilp (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 1736


Beschrijving van Wilpermolen

Wilpse Molen. Zware, gemetselde ronde KORENMOLEN met stelling. Boven de stelling een gepolychromeerde, gebeeldhouwde wapensteen met de wapens Van Broeckhuysen-Van Lynden. Jaartalsteen: 1736. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38103
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Wilpermolen
Wilpermolen (september 2008)
Wilpermolen (september 2008)
Basisgegevens
Plaats Posterenk/Wilp
Bouwjaar 1736
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  38103
Externe link(s) en afbeeldingen
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Posterenk Wilpermolen 03.JPG
De Wilpermolen, gezien vanuit een luchtballon, vanuit het noorden (boven rijksweg A1).
De Wilpermolen, gezien vanuit een luchtballon, vanuit het noorden (boven rijksweg A1).
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Wilpermolen of Lathmerse molen is een ronde stenen stellingmolen te Posterenk in de gemeente Voorst in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is een van de grootste en oudste stellingmolens van Oost-Nederland. Van de grond tot de askop is de hoogte ongeveer 18 meter. De hoogte van de stelling is 6,60 m.

Geschiedenis

De molen werd in 1736 gebouwd op grond van Willem Harmen van Broekhuysen, ambtsjonker in Voorst. Dit gebeurde na het afbranden van de standerdmolen De Ploegh, die een kilometer oostelijk van de huidige molen stond. De jonker was gehuwd met Mechteld Jacomina van Lynden. Boven de stelling bevindt zich in de romp van de molen het alliantiewapen van beide echtelieden.

Alliantiewapen

Uit archiefstukken blijkt dat de molen in 1766 gerestaureerd is na eerdere brandschade.

De molen had oorspronkelijk vier koppels maalstenen, elk voor het apart malen van veevoer, tarwe, rogge en boekweit. In 1975 is de molen gerestaureerd en ingericht als korenmolen met twee koppels 16der (140 cm doorsnede) kunststenen: één aangedreven door de wind en één elektrisch aangedreven koppel. In 1991 onderging de molen opnieuw een omvangrijke restauratie. Momenteel maalt de molenaar graan voor veevoer.

Constructie

 • Romp: ronde stenen molen
 • Vlucht: 23 m. De in 1991 gemaakte, gelaste roeden zijn van de firma Groot Wesseldijk. De buitenroede met nummer 37 heeft een Oudhollands hekwerk met Busselneuzen en de binnenroede met nummer 38 Ten Have-kleppen en Busselneuzen.
 • Inrichting: twee koppels maalstenen, één op windkracht, één elektrisch aangedreven.
 • De Ten Have kleppen worden bediend met een zwichtring
 • De in 1869 gegoten gietijzeren bovenas met nummer 610 is van de firma De Prins van Oranje te 's Hage en heeft een lengte van 5,55 m.
 • Het kruiwerk waarmee de wieken op de wind worden gezet is een Engels kruiwerk, dat met een kruiwiel wordt gekruid.
 • De molen wordt gevangen (geremd) met een vaste, Vlaamse blokvang, die wordt bediend met een wipstok. De vang heeft vijf vangstukken.
 • Het luiwerk is een sleepluiwerk.
 • Bijzonderheden: boven de stelling bevindt zich in de romp van de molen het alliantiewapen van Willem Harmen van Broekhuysen en Mechteld Jacomina van Lynden

Overbrengingen windgedreven maalkoppel

 • De overbrengingsverhouding is 1 : 7.
 • Het bovenwiel heeft 59 kammen en de bonkelaar heeft 30 kammen. De koningsspil draait hierdoor 1,97 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de kammen, is 13,5 cm.
 • Het spoorwiel heeft 128 kammen en het steenrondsel 36 staven. Het steenrondsel draait hierdoor 3,55 keer sneller dan de koningsspil en 7 keer sneller dan de bovenas. De steek is 9 cm.

Externe link

FotogalerijMonumenten in de buurt van Wilpermolen in Wilp

Boerderij "De Bosmansplaats"

Knibbelallee 3
Wilp (Gemeente Voorst)
Boerderij met gepleisterde voorgevel, waarin jaartalankers: 1826. Deur met vensters in de spitsbogige omlijstingen. Luiken voor de ramen. He..

Klein Noordijk

H.W. Iordensweg 91
Wilp (Gemeente Voorst)
HOOFDGEBOUW (Huis Klein Noordijk). Onderkelderd blokvormig gepleisterd hoofdgebouw op grijs geschilderde iets vooruitspringende voeting. Het..

Historische tuin- en parkaanleg

H.W. Iordensweg 91
Wilp (Gemeente Voorst)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De compositie van de parkaanleg in landschapsstijl van Klein Noordijk is niet alleen afgestemd op het huis ..

Koetshuis en paardestal

H.W. Iordensweg 91
Wilp (Gemeente Voorst)
KOETSHUIS EN PAARDESTAL. Deels onderkelderd koetshuis en paardestal van rode bakstenen op rechthoekige grondslag onder met gesmoorde Oud Hol..

Duiventil annex fazanterie

H.W. Iordensweg 91
Wilp (Gemeente Voorst)
DUIVENTIL ANNEX FAZANTERIE. Rode bakstenen gepleisterde ornamentele duiventil annex fazanterie op rechthoekige grondslag, onder met gesmoord..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wilpermolen in Wilp

Foto's (4)