Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerk van Terwolde in Terwolde

Kerkelijk Gebouw

Molenweg 2
7396AB Terwolde (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw 1300 14e eeuw


Beschrijving van Kerk van Terwolde

Herv. Kerk. Laat-gotisch gebouw, bestaande uit een schip en 5/8 gesloten koor met kruisribgewelven, een oudere noordelijke zijbeuk met koepelgewelven, waarschijnlijk 14e eeuw, en in het verlengde van deze beuk een sacristie met kruisribgewelf. Tot de inventaris behoren o.a. een zandstenen, gotische doopvont, eiken banken met snijwerk, 17e eeuw. Restauratie van de toren gereed in 1967. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1827 als eerste orgel zelfstandig gemaakt door C.F.A. Naber. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38072
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Terwolde
De kerk vanuit het zuidwesten
De kerk vanuit het zuidwesten
Plaats Terwolde
Denominatie protestant
Gebouwd in eind 13e eeuw
Uitbreiding(en) nieuw schip met noordbeuk
Restauratie(s) 1992 - 1994
Gewijd aan Cosmas en Damianus
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  38072
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Klokkentoren drie klokken, de oudste werd in 1636 gegoten in Deventer
Koor met muurschilderingen wordt gedateerd op 1400
Schip met muurschilderingen dateert van 1540
Interieur
Doopvont 14e-eeuws Bentheimersteen
Altaar bij de restauratie zijn twee altaarstenen gevonden
Orgel vroeg werk van Carl Naber (1797-1861)
Diverse de inrichting dateert grotendeels van voor 1850
Portaal  Portaalicoon   Christendom


De Kerk van Terwolde is een protestantse kerk in het dorp Terwolde in de Nederlandse provincie Gelderland. Koor en toren dateren uit het begin van de late middeleeuwen. Het laag gebleven schip werd in 1540 verhoogd en vergroot met een zijbeuk.

Geschiedenis

De kerk is waarschijnlijk aan het eind van de dertiende eeuw gesticht, het bestaan van een kerspel Terwolde wordt in 1295 voor het eerst gedocumenteerd. Het godshuis was tot de Reformatie gewijd aan de heiligen Cosmas en Damianus die leefden in de derde eeuw en vooral na de kruistochten in de belangstelling stonden.

Gebouw

De muren zijn in baksteen gemetseld met plinten en waterlijsten uit Bentheimer zandsteen. De oorspronkelijke stenen gewelven en de middeleeuwse houten kapconstructie zijn nog aanwezig. In het koorgedeelte zijn de ribben uitgevoerd in Baumberger kalksteen. Op de toren bevindt zich een bekapping met een voor de IJsselstreek vrij zeldzame zadeldakvorm. De indeling en het gebruik van de kerkruimte is deels nog gelijk aan de middeleeuwse situatie. Voor de inrichting van de kerk na de restauratie van 1994 is de situatie zoals die in de eerste helft van de negentiende eeuw was als uitgangspunt gekozen.

Schilderingen

Na de Reformatie werden de muurschilderingen overgeschilderd waardoor ze eeuwenlang voor het oog verborgen waren.

Bij de restauratie in de jaren negentig zijn de schilderingen die nog te redden waren met veel geduld en inspanning weer zichtbaar gemaakt. Het schip uit 1540 bevat levensgrote afbeeldingen van Christus, Maria en zes apostelen, de ander zes zullen waarschijnlijk bij pleisterwerk verloren zijn gegaan. Deze schilderingen werden indertijd aangebracht door Ewolt van Delft die ook in andere kerken in de streek, waaronder de Grote of Lebuïnuskerk van Deventer, actief is geweest. In het koor werd aan het eind van de vijftiende eeuw een grote schildering aangebracht van de reus Christoffel die Jezus op zijn rug draagt. Deze afbeelding is maar gedeeltelijk bewaard gebleven omdat ze in de zestiende eeuw werd overgeschilderd met een afbeelding van het Laatste Oordeel.

Er is ook een omkaderde schildering van de moord op Cunera aan het hof van de Friese koning Radboud te Rhenen. Onder de afbeelding is met moeite een Latijnse tekst te ontcijferen die in vertaling heilige Cunera bidt voor ons zondaars luidt. Verder is in de kerk onder meer een apocalyptische Madonna te zien en, met name op de gewelven, allerlei afbeeldingen van dieren met een symbolische betekenis.

Afbeeldingen van muurschilderingenMonumenten in de buurt van Kerk van Terwolde in Terwolde

Toren der Kerk van Terwolde

Molenweg 2
Terwolde (Gemeente Voorst)
Toren der Herv. Kerk. Zwaar aangelegd bakstenen bouwwerk op rechthoekige plattegrond met als bekroning een zadeldak tussen puntgevels, waars..

Herenhuis van begane-grond met omlopend schilddak

Dorpsstraat 79
Terwolde (Gemeente Voorst)
Herenhuis uit omstreeks 1860 van begane-grond met omlopend schilddak. Deur met bovenlicht uit de bouwtijd; vensters, waarin achtruitsschuifr..

'De Klok'

Dorpsstraat 71
Terwolde (Gemeente Voorst)
Inleiding Van oorsprong gebouwd als HALLEHUISBOERDERIJ in 1910 verbouwd tot café `De Klok' door de bouwkundige H. MULDER jr. uit Terwolde..

Kolkestein

Bandijk 35
Terwolde (Gemeente Voorst)
'Kolkestein'. Grote, 18e-eeuwse HOEVE, verbouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. Het woongedeelte heeft rechts een opkamer en vensters me..

Luchtenmakershofstede/ Doeventil

Dorpsstraat 5
Terwolde (Gemeente Voorst)
Veluwse boerderij onder rieten wolfdak met achterbaander, begin 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (31)

Alle 31 foto's weergeven