Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witgepleisterd muldershuis zonder verdieping en met een rieten schilddak in Twello

Woonhuis

Havekespad 12
7391AT Twello (gemeente Voorst)
Gelderland

Bouwjaar: begin 19e eeuw


Beschrijving van Witgepleisterd muldershuis zonder verdieping en met een rieten schilddak

Witgepleisterd muldershuis zonder verdieping en met een rieten schilddak, begin 19e eeuw. In het linker gedeelte twee vensters met luiken en zesruitsschuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38053
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Witgepleisterd muldershuis zonder verdieping en met een rieten schilddak in Twello

Havekes Mölle

Havekespad 13
Twello (Gemeente Voorst)
Korenmolen. Achtzijdige korenmolen met stelling. Gemetselde voet; houten, met riet bedekte romp. Bouwjaar: 1898.

Gepleisterd gebouwtje in enigszins gotiserende stijl

Kerklaan 10
Twello (Gemeente Voorst)
In enigszins gotiserende stijl opgetrokken, gepleisterd gebouwtje uit 1871. Gepolychromeerde wapensteen, 1641, afkomstig van het v.m. Huis D..

Huis Duistervoorde

Kerklaan 14
Twello (Gemeente Voorst)
Inleiding Huis `Duistervoorde' van het type VILLA waarvan het huidige aanzien dateert uit 1864. In 1864 is het huis voor een deel afgebroke..

Hartelaar: pomp

Hartelaar 5
Twello (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 5b. Pomp. Tegenover de voorgevel van de boerderij een POMP (XXA) met houten pompkast op gemetselde voet. Waarderi..

Hartelaar: veeschuur

Hartelaar 5
Twello (Gemeente Voorst)
Omschrijving onderdeel 5c. Schuur. Rechts achter de boerderij een VEESCHUUR, midden 19de eeuw, met middenlangsdeel en ankerbalkgebinten. ..

Kaart & Routeplanner