Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Slot Nijenbeek in Voorst

Tuin Park Landgoed

Nijenbeekseweg Ongd
7383ZA Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw


Beschrijving van Slot Nijenbeek

Slot de Nijenbeek. Aan de oude Ysselbedding op een markant punt gelegen donjon, 14e eeuw, enig overblijfsel van het middeleeuwse kasteel de Nijenbeek. Over de benedenverdieping graatgewelven, hierboven twee woonverdiepingen. Inwendig onder meer een laat-gotische zandstenen schoorsteenmantel en een waarschijnlijk 17e eeuwse schouw met tegels en haardplaat uit 1600. In een der bovenvertrekken een gesneden rouwbord met flankerende pilasters en gebogen fronton, ter nagedachtenis aan Andries Baron Schimmelpenninck van der Oye, 1776, afkomstig uit de Herv. Kerk te Voorst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38039
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Nijenbeek getekend door Craandijk (1874)
De Nijenbeek vanaf het noorden

Kasteel De Nijenbeek, in de omgeving ook wel bekend als het Hooge Huis, is een ruïne aan de oever van de Voorsterbeek, een oude bedding van de IJssel ten noordoosten van de Nederlandse plaats Voorst (provincie Gelderland). Tegenwoordig ligt het op zo'n 200 meter van de IJssel. Het is een grote vierkante donjon, nu nog zo'n twintig meter hoog en met een grondvlak van 12 bij 13 meter.[1] Het kasteel werd waarschijnlijk gesticht in het begin van de 13e eeuw door graaf Gerard III van Gelre. Het oudst bekende document waarin een naam van een kasteelheer wordt genoemd, Dirk van Nijenbeek, dateert uit 1266. De ruïne is onderdeel van landgoed De Poll.

Reinoud van Gelre

In de veertiende eeuw werd de donjon uitgebreid met een ommuurd kasteelplein en een voorburcht (die vanwege de regelmatige overstromingen van de IJssel verhoogd werd gebouwd). Na de strijd tussen Reinoud III van Gelre en zijn broer Eduard werd de onfortuinlijke Reinoud door zijn broer in de eenzame donjon opgesloten (1361). Tijdens zijn verblijf in de cel werd Reinoud naar verluidt zo dik, dat hij de deur niet meer uit kon en de celdeur dus niet meer gesloten hoefde te worden. Na de dood van Eduard in augustus 1371 werd Reinoud bevrijd en in zijn positie als hertog van Gelre hersteld, maar vier maanden later overleed hij al, op 38-jarige leeftijd.

Willem I van Gelre, de opvolger van Reinoud, gaf in 1383 het kasteel in leen aan Willem van Steenbergen, een familielid van de graven van Gelre. Tijdens de Gelderse Oorlogen verwierf Karel van Gelre het kasteel, dat hij gedeeltelijk liet slopen. Alleen de donjon zelf liet hij staan. Een halve eeuw later was De Nijenbeek toneel van gevechtshandelingen tussen Spaanse troepen die hun basis in Zutphen hadden en Staatse eenheden die hun stad Deventer wilden beschermen. In 1586 werd het definitief voor de Staatsen veroverd door de graaf van Leicester.

Verval

De ruïne ingepakt voor de consolidatie (april 2015)

Afstammelingen van Willem van Steenbergen bewoonden het kasteel nog tot 1778. Daarna kwam het aan de familie Schimmelpenninck van der Oye en in 1991 aan een lid van de familie Van Lynden. Aanvankelijk werd het gebouw enkele malen verbouwd tot een bruikbare woontoren.

In de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog was er een Duitse eenheid gelegerd, die door de Canadezen met een granaatbeschieting verdreven werden, hetgeen aanzienlijke schade toebracht. Sindsdien is de toren in verval geraakt. Plannen om althans het hoognodige herstel uit te voeren liepen telkens op niets uit, maar in 2015 werd de ruïne in opdracht van de beheerders van landgoed De Poll geconsolideerd, onder meer om hem vanaf 2017 open te kunnen stellen voor bezoekers. Dit zal volgens de beheerders echter maar in beperkte mate kunnen (viermaal per jaar), vanwege de aanwezigheid van beschermde diersoorten.[2][3]

In 2012 werden de resten van de Nijenbeker Molen opgegraven.[4]

Galerij

Externe linkMonumenten in de buurt van Slot Nijenbeek in Voorst

Sinderen

Voorsterklei 9
Voorst
Op het gedeeltelijk nog omgrachte emplacement van het voormalige Huis Sinderen een gepleisterde boerderij van vroeg 19e eeuws karakter met s..

De Adelaar

Rijksstraatweg 49
Voorst
"De Adelaar". Fraaie, vermoedelijk laat 16e eeuwse boerderij met zadeldak, aan de noordzijde met een puntgevel, aan de zuidzijde afgesloten ..

De Poll: tuinmanswoning

Poll-laan 2
Voorst
Omschrijving onderdeel 4 In 1898 gebouwde TUINMANSWONING met gepleisterde gevels op rechthoekige plattegrond onder een met rode pannen bele..

De Poll: winterakkers

Deventerweg 23
Voorst
Omschrijving onderdeel 26 WINTERAKKERS Een hallehuisboerderijtje (1850-1860) met middenlangsdeel. Het woonhuisgedeelte bestaat uit een k..

De Poll: bakhuisje bij de korte bree

Deventerweg 27
Voorst
Omschrijving onderdeel 28 Rechts van het boerderijtje staat een BAKHUISJE, opgetrokken uit baksteen. Het zadeldakje is gedekt met de gesmo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Slot Nijenbeek in Voorst

Foto's (3)