Meer dan 63.000 rijksmonumenten


IJzeren ophaalbrug. Gebouwd omstreeks 1891 als vaste brug, in 1919 verbouwd tot beweegbare brug en daartoe voorzien van een stalen bovenbouw in Voorburg

Weg En Waterwerk

Wijkerlaan 1
2271ER Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw


Beschrijving van IJzeren ophaalbrug. Gebouwd omstreeks 1891 als vaste brug, in 1919 verbouwd tot beweegbare brug en daartoe voorzien van een stalen bovenbouw

IJzeren ophaalbrug, tweede helft 19e eeuw. Gebouwd omstreeks 1891 als vaste brug, in 1919 verbouwd tot beweegbare brug en daartoe voorzien van een stalen bovenbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37975
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Wijkerbrug

De Wijkerbrug in Voorburg is een ophaalbrug over de Vliet uit het jaar 1891. Bij de bouw was de brug uitgevoerd als vaste brug. In 1919 is de brug omgebouwd tot ophaalbrug. De brug is een rijksmonument.

De brug ligt aan het einde van de Wijkerlaan in Voorburg en wordt intensief gebruikt door fietsforensen naar de Haagse wijk Leidschenveen.

Reeds in de 13e eeuw lag op deze plaats een brug over de Vliet nabij het oude buurtschap Wiic of Wike. De oudste vermelding van de naam Wijkerbrug komt uit 1556, waar de brug als Wijcki brugghe vermeld staat op een kaart van Coenraet Oelensz.Monumenten in de buurt van IJzeren ophaalbrug. Gebouwd omstreeks 1891 als vaste brug, in 1919 verbouwd tot beweegbare brug en daartoe voorzien van een stalen bovenbouw in Voorburg

Brugwachtershuisje, bestaande uit het woongedeelte van een boerderij, waarvan het bedrijfsgedeelte is afgebroken. Gepleisterd pand zonder verdieping, ..

Wijkerlaan 1
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Brugwachtershuisje, 19e eeuw, bestaande uit het woongedeelte van een boerderij, waarvan het bedrijfsgedeelte is afgebroken. Gepleisterd pand..

Schoonoord

Oosteinde 94
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding Het vermoedelijk rond 1877 gebouwde WOONHUIS is vernoemd naar het hier eertijds gelegen buiten "Schoonoord". Het vrijstaande huis..

Rechthoekig landhuis, houten deuromlijsting

Oosteinde 193
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Rechthoekig landhuis XVIII, houten deuromlijsting.

Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Nieuwstraat 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De rij WONINGEN aan de Nieuwstraat maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 in een bouwstijl, die kan..

Rij woningen met poortgebouw maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Loolaan 77
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De rij WONINGEN met POORTGEBOUW aan de Loolaan maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 in een bouwsti..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)