Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St.Martinus in Voorburg

Kerkelijk Gebouw

Oosteinde 56
2271EH Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1893 (geconsacreerd)
Architect: E.J. Margry


Beschrijving van St.Martinus

St.Martinus, geconsacreerd 1893, E.J.Margry. Neogotische kruisbasiliek met smaller koor, omgeven door een omgang. Toren met twee rijk geprofileerde nissen in iedere gevel van de klokkenverdieping, bekroond door frontalen en een naaldspits. Het schip heeft schoorbogen. Prismatische bundelpijlers met bakstenen kolonetten en van de lijstkapitelen opgaande geringe schalken. Het koor heeft gepolijst granieten zuilen met bladkapitelen. Pijlers, bogen en kruisribgewelven zijn als schoonwerk behandeld, de muurvlakken zijn gepleisterd. Mechanisch torenuurwerk, waarschijnlijk B. Eijsbouts, circa 1920, later voorzien van elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37965
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
R.K.Sint-Martinuskerk
De R.K.Martinuskerk aan de Oosteinde 56
De R.K.Martinuskerk aan de Oosteinde 56
Plaats Voorburg
Gebouwd in 1891-1893
Restauratie(s) 2010-2015
Begraafplaats Gesloten
Gewijd aan Martinus van Tours
Monumentnummer  37965
Architectuur
Architect(en) Evert Margry en Albert Margry
Bouwmateriaal Baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Interieur
Orgel Content 15 januari 2013
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Martinuskerk is een rooms-katholieke kerk aan de Oosteinde 56 in Voorburg in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Geschiedenis

De kerk werd gebouwd tussen 1891 en 1893. Architect Evert Margry ontwierp een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl. Omdat Margry in 1891 overleed werd de kerk afgebouwd door zijn broer Albert Margry.

De kerk is tot op heden in gebruik bij de parochie "Sint-Maarten". De Sint-Martinuskerk heeft een nieuwe orgel van de firma Content uit Ermelo[1] dat op 15 januari 2013 officieel in gebruik is genomen. Op die dag heeft de kerk zijn deuren weer geopend na een ingrijpende verbouwing die drie jaar heeft geduurd[2] Het gebouw is een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van St.Martinus in Voorburg

Tuinkoepel in de tuin achter het kerkhof bij de Sint Martinuskerk

Oosteinde 56
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding Midden 19de-eeuwse TUINKOEPEL in de tuin achter het kerkhof bij de Sint Martinuskerk. Het houten gebouwtje maakte vermoedelijk o..

IJzeren ophaalbrug. Gebouwd omstreeks 1891 als vaste brug, in 1919 verbouwd tot beweegbare brug en daartoe voorzien van een stalen bovenbouw

Wijkerlaan 1
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
IJzeren ophaalbrug, tweede helft 19e eeuw. Gebouwd omstreeks 1891 als vaste brug, in 1919 verbouwd tot beweegbare brug en daartoe voorzien v..

Brugwachtershuisje, bestaande uit het woongedeelte van een boerderij, waarvan het bedrijfsgedeelte is afgebroken. Gepleisterd pand zonder verdieping, ..

Wijkerlaan 1
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Brugwachtershuisje, 19e eeuw, bestaande uit het woongedeelte van een boerderij, waarvan het bedrijfsgedeelte is afgebroken. Gepleisterd pand..

Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Nieuwstraat 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De rij WONINGEN aan de Nieuwstraat maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 in een bouwstijl, die kan..

Rij woningen met poortgebouw maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Loolaan 77
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De rij WONINGEN met POORTGEBOUW aan de Loolaan maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 in een bouwsti..

Kaart & Routeplanner

Route naar St.Martinus in Voorburg