Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Kerk in Voorburg

Kerkelijk Gebouw

Herenstraat 77
2271CC Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 14e eeuw (toren)


Beschrijving van Oude Kerk

Ned. Herv. Kerk. Laatgotische bakstenen kruiskerk. Oudste deel is de toren, 14e eeuw. Bakstenen spits, top ontbreekt, aan de buitenzijde met leien bekleed. Koor 15e eeuw, schip en dwarsschip herbouwd 1511. Bij die gelegenheid het schip aan weerszijden van kapellen voorzien met topgevels en dwars tongewelven die het tongewelf naar de middenbreuk kruisen in overeenstemming met het schip der Jacobskerk in Den Haag. Orgel met Hoofdwerk en Nevenwerk, in 1878 gemaakt door J.F.Witte. In 1975/76 uitgebreid en voorzien van een vrij Pedaal dat buiten de bescherming valt. Klokkenstoel met klok van J. Maritz, 1781, diam. 73,2 cm. Mechanisch Frans torenuurwerk, 1882. Kabinetorgel uit begin 19e eeuw van onbekende maker. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37944
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude of Martinikerk
Oude Kerk te Voorburg, Nederland. Old Church, Voorburg, Netherlands.jpg
Plaats Voorburg
Restauratie(s) 1965-1968
Gewijd aan Martinus van Tours
Monumentale status rijksmonument
Interieur
Orgel 1879
Zitplaatsen 375
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude of Martinikerk in Voorburg is een van de twee wijkkerken van de Protestantse Gemeente Voorburg en behoort tot de Protestantse Kerk Nederland. Het is het oudste kerkgebouw in Voorburg.

Geschiedenis

Rond 1200 werd een kleine zaalkerk gebouwd naast de woning van ambachtsheer Dirk van Voorburgh. Mogelijk stond er voorheen een houten kerkje, maar dat is nooit bewezen. De kerk werd gewijd aan St. Martinus en in 1275 was er een 'parochie van de Heilige Martinus'. Rond 1460 werd de toren gebouwd met een spits van twintig meter. De windwijzer heeft een staande leeuw. Er stonden verschillende altaren, er waren veel gebrandschilderde ramen en veel beelden van Maria, van Christus aan het kruis, van de Heilige Nicolaas en van St Joris. De Beeldenstorm maakte hier een einde aan.

Iedereen in Nederland was katholiek tot de reformatie van Maarten Luther in de 16de eeuw. Rond 1575 sloot de Oude Kerk zich hierbij aan. Gemeenteleden werden in de kerk of op het kerkhof begraven. In de vloer zijn nog veel mooie grafzerken te zien. Tijdens de Franse tijd werden enkele zerken met cement en een planken vloer bedekt, waardoor deze zerken goed bewaard bleven.

Bij de restauratie werden de zerken weer gevonden en uitschoongemaakt. De laatste grote restauratie was in 1965-1968, van 2008-2010 werden de muren opnieuw gestuct. De kerk heeft plaats voor 375 personen.

Orgel

Het Marianne-orgel werd geschonken door Prinses Marianne, die van 1848 tot haar overlijden in 1883 op de buitenplaats Rusthof in Voorburg woonde. Zij was de voormalige echtgenote van Albert van Pruisen. Zij financierde ook de bouw van de pastorie.

Evenementen

  • Huygensfestival
  • Jaarlijks wordt de Huygens Wetenschapsprijs in de kerk uitgereikt.
  • Op 4 mei biedt de gemeente een concert aan ter herdenking van de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog.

Monumenten in de buurt van Oude Kerk in Voorburg

Swaensteijn, voormalige herberg en rechthuis, rijke brede gevel, ingangspoort met leeuwen en gebeeldhouwde gevelsteen met zwaan. Achter de gevel twee ..

Herenstraat 72
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Swaensteijn, v.m. herberg en rechthuis, rijke brede gevel, ingangspoort 1637 met leeuwen en gebeeldhouwde gevelsteen met zwaan. Achter de ge..

Wilhelminaboom met hek, gedenkboom, geplant ter ere van haar troonsbestijging (boom is inmiddens gesneuveld)

Herenstraat 56
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding In 1898 geplaatste GEDENKBOOM met HEK, de zogenoemde Wilhelminaboom is geplant ter ere van haar troonbestijging. Het hek is in Ar..

"'t Swaantje". Pand bestaande uit beganegrond met kap. Rechts een kelder met tongewelf. Aan de achterzijde een puntgevel met vlechtingen en uitbouw me ..

Herenstraat 76
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Herenstraat 76. "'t Swaantje". Pand uit het eind van de 16e eeuw, bestaande uit beganegrond met kap. Rechts een kelder met tongewelf. Aan de..

Pand met lijstgevel met zadeldak. régence deuromlijsting

Kerkstraat 1A
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Pand met lijstgevel met zadeldak. régence deuromlijsting, XVIII.

Statig huis met versierde, daklijst omhooggebogen. Rocococonsoles

Herenstraat 101
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Statig huis met versierde, daklijst omhooggebogen. Rocococonsoles, midden XVIII.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)