Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Remigiuskerk, gelegen op een verhoging in Klimmen

Kerkelijk Gebouw

Schoolstraat 6
6343CE Klimmen (gemeente Voerendaal)
Limburg

Bouwjaar: 14e eeuw (westtoren)


Beschrijving van Sint-Remigiuskerk, gelegen op een verhoging

R.K. Kerk, gelegen op een verhoging; vroeg-romaans schip, eenvoudige 14e eeuwse westtoren; koorpartij en zijbeuken uit 1904-'08. Bij de ingang van het kerkhof twee mergelstenen hekpijlers, XVIII. Op het kerkhof 5 grafkruizen, XVI, XVII, XVIII, en XIX; 2 grafkruisen, XVIII, ingemetseld in de sacristiemuur. Orgel met Hoofdwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1858 en 1862 gemaakt door Pereboom en Leyser. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1918, staat buiten gebruik in de kerk opgesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37911
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Remigiuskerk
Klimmen-Kerk (2).JPG
Plaats Klimmen
Gebouwd in 11e eeuw
Restauratie(s) 1904-1906
Gewijd aan Sint-Remigius
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  37911
Afbeeldingen
De kerk op het hoogste punt
De kerk op het hoogste punt
Lijst van rijksmonumenten in Klimmen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Remigiuskerk is een kerkgebouw in Klimmen in de Nederlands Zuid-Limburgse gemeente Voerendaal. Het gebouw ligt op het hoogste punt van het dorp en is van verre te zien. Aan de oostzijde steekt het gebouw hoog uit boven de weg naar Termaar en Ransdaal. Aan de noordwestzijde ligt ze aan een plein: het Vrijthof. Rond het kerkgebouw ligt het kerkhof.

Het gebouw is een romaanse met een westtoren, een schip, een viering met transepten en een ronde apsis.

De kerk is een rijksmonument en is gewijd aan Sint-Remigius.

Geschiedenis

Vraagteken Er wordt getwijfeld aan de feitelijke juistheid van het volgende gedeelte
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: Voor onderstaande beweringen wordt een bronvermelding gevraagd. Een kerk uit de 2e/3e eeuw zou een unicum in de wereld zijn. En wat wordt met burgus bedoeld?

Het schip van de kerk vanuit de fundamenten tot aan de daklijst dateert uit de 2/3e eeuw na Christus en is van oorsprong een Romeinse burgus langs de weg van Keulen naar Bavay / Boulogne-sur-Mer. Benedictijnen uit de abdij Saint-Remi te Reims die rond 1135 het gebied van de proosdij Meerssen, dat volgens een schenking van koningin Gerberaga uit 968 - bewaard in een pseudo-origineel van rond 1138 - tot hun bezit behoorde, ontgonnen het gebied rond Klimmen rond 1135 en transformeerden de Romeinse bouwval tot een sacrale ruimte, te weten een driebeukige kerk, met een rechthoekig priesterkoor en daarachter gelegen sacristie en naast het koor een woning met kelder voor de dienstdoende priester. Die kerk werd tijdens de Limburgse Successieoorlog - namelijk in de winter van 1288/1289 - in brand gestoken en rond 1325/1330 heropgebouwd, waarbij de zuidelijke zijbeuk niet meer werd opgetrokken. Wel voorzag men het godshuis toen van een westtoren in mergelsteen en het schip en priesterkoor van gewelven.

In de periode van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) kreeg de kerk een nieuwe sacristie, werd de noordelijke zijbeuk afgebroken en in ietwat gewijzigde vorm opgebouwd en bouwde men in 1828 een nieuwe pastorie achter de sacristie. In 1840 ging men over tot de renovatie van de kerktorenspits, maar door de slechte constructie moest die in 1848 worden gesloopt en werd ze vervangen door een afgeknotte dakbedekking.In 1881 bezochten Pierre Cuypers en Victor de Stuers de kerk omdat men in die tijd wilde overgaan tot de sloop van geheel bouwvallige kerk en de bouw van een nieuw, neogotisch godshuis. Zij moeten hebben aangevoeld dat er iets bijzonders met het gebouw aan de hand was. Dankzij hun beider inzet ging het kerkbestuur uiteindelijk over tot het restaureren van de oude kerk er maakte Jos Cuypers plannen voor een uitbreiding ervan die in 1906 en volgende jaren haar beslag kreeg.

De nieuwe pastorie is een ontwerp van Jan Stuyt. Later is duidelijk geworden dat het schip van de kerk teruggaat tot de Romeinse tijd; van geen enkele burgus op het platteland van West-Europa is zoveel boven de grond bewaard gebleven als in Klimmen. Ten behoeve van deze burgus werd er een aftakking gemaakt vanaf de zogenaamde Via Belgica vanaf Walem naar Klimmen, die vandaar weer via Craubeek aansloot op de Via Belgica in Voerendaal. Naast de kerk is een Romeinse spitsgracht aangetroffen en wel op de plek waar de huidige pastorie is gelegen, de vroegere Hagergats.

In 1921 werden de wanden en gewelven van de kerk van schilderingen voorzien. Deze uitmonstering verdween in de jaren 60 onder een lichtgrijze verflaag. In 1984 vonden een ingrijpende restauratie en herinrichting plaats.


Monumenten in de buurt van Sint-Remigiuskerk, gelegen op een verhoging in Klimmen

Gepleisterd huis; gevelsteen met ranken en jaartal

Vrijthof 10
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Gepleisterd huis; gevelsteen met ranken en 1707.

Voormalige pastorie: een mergelstenen gebouwtje met schilddak tegen de oostkant van het koor is hiervan nog bewaard

Schoolstraat 6
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Voormalige pastorie: een mergelstenen gebouwtje uit 1828 met schilddak tegen de oostkant van het koor is hiervan nog bewaard.

Hoeve grotendeels van mergel, gelegen aan een gesloten binnenplaats met luifel. Aan de straatzijde een in- en uitgezwenkte topgevel. Een geheel vormen ..

Vrijthof 5
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Hoeve grotendeels van mergel, gelegen aan een gesloten binnenplaats met luifel. Aan de straatzijde een in- en uitgezwenkte topgevel. Een geh..

Hoeve grotendeels van mergel, gelegen aan een gesloten binnenplaats met luifel. Aan de straatzijde een in- en uitgezwenkte topgevel. Gevelsteen met ja ..

Vrijthof 4
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Hoeve grotendeels van mergel, gelegen aan een gesloten binnenplaats met luifel. Aan de straatzijde een in- en uitgezwenkte topgevel. Gevelst..

Gesloten hoeve in een traditioneel-ambachtelijke stijl. De voormalige hoeve is vrijstaand gesitueerd en bestaat uit een woonhuisgedeelte met hierachte ..

Klimmenderstraat 2
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Inleiding In een traditioneel-ambachtelijke stijl in 1890 gebouwde GESLOTEN HOEVE. De voormalige hoeve is vrijstaand gesitueerd en bestaat ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)