Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Laurentiuskerk in Voerendaal

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 37
6367EN Voerendaal
Limburg

Bouwjaar: 12e eeuw (toren) 1842 (schip)


Beschrijving van Sint-Laurentiuskerk

R.K.Kerk. Toren van Kunradersteen, XII; bakstenen schip 1842; dwarspand en koor 1916. Drie altaarretabels, XVIII. Doopvont, XVII. Grafzerk, XV en op het kerkhof negen grafkruisen van Naamse steen, 1626-1732. Orgel met Hoofdwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1859 gemaakt door de Gebr. Franssen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37884
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Laurentiuskerk
Sint-Laurentiuskerk
Sint-Laurentiuskerk
Plaats Voerendaal
Gebouwd in 11e eeuw
Gewijd aan Laurentius
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  37884
Lijst van rijksmonumenten in Voerendaal
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Laurentiuskerk in Voerendaal (Zuid-Limburg) is een rooms-katholieke kerk die oorspronkelijk uit de 11e eeuw stamt. Van deze oorspronkelijke kerk rest thans alleen de romaanse toren. De huidige eenbeukige kruiskerk bestaat uit een middenschip dat dateert uit 1840 en een dwarsbeuk, priesterkoor en apsis uit 1917. De toren is ongeleed, met binnenin de doopkapel met een vont uit de 12e eeuw, vervaardigd uit Naamse steen. Het is de enige kerk van het dorp (Kunrade niet meegerekend) en bevindt zich in het centrum van Voerendaal. Het gebouw is een rijksmonument.

De kerk werd in 1049 door Paus Leo IX geconsacreerd en is de enige door een paus ingewijde kerk van Nederland.[1] Leo IX reisde na de vele verwoestingen die de Noormannen achterlieten de wereld rond met als intentie de bevolking opnieuw te bekeren tot het christendom. In augustus 1049 bezocht hij Aken, vergezeld door bisschop Odo van Toul, die onder meer het grondgebied rond Heerlen bezat. Op 10 augustus, de dag van de heilige martelaar Laurentius, vond de inwijding plaatst op verzoek van Odo (zoals verondersteld). Voerendaal was in de eerste jaren van het bestaan van de kerk het centrum van het geloof in de regio. Pas in de 12e eeuw werd Heerlen door Theoderich van Are kerkelijk losgemaakt van Voerendaal en werd daar de Sint-Pancratius parochie opgericht.

Het oorspronkelijke kerkgebouw was net als de hiervan resterende toren uitgevoerd in Kunradersteen, een mergelachtig gesteente dat plaatselijk gewonnen wordt en waaruit ook een groot aantal andere kerken in Limburg is opgetrokken. Het huidige uit rode baksteen opgetrokken middenschip werd in 1840 gebouwd door architect Jean Dumoulin ter vervanging van een ouder kerkgebouw, waarvan vrij weinig bekend is. Het is een zogenaamde waterstaatskerk, gebouwd met financiële steun van de landelijke overheid. De inzegening van het nieuwe kerkgebouw vond plaats in 1841. In 1917 werd de uitbreiding aan de oostzijde, bestaande uit een transept en een nieuw koor, gebouwd, waarbij de verantwoordelijke architect, Jan Stuyt, opnieuw gebruikmaakte van Kunradersteen. Een grote renovatie van het geheel volgde in 1984, waarna in 2011 nogmaals een grote renovatie volgde. Hierbij is o.a. de kerktoren opnieuw gevoegd, het loodwerk vervangen, de torenspits met haan gerestaureerd en het complete uurwerk met verlichting en de bliksemafleiders werden vervangen. Ook is wederom het binnen schilderwerk aangepakt en zijn de uit mergelsteen bestaande muren van de oude begraafplaats en de smeedijzeren toegangspoort gerestaureerd. In 2012 volgde nog een restauratie van het grote kerkorgel na de voorgaande restauratie in 1976.


Referenties

  1. Laurentius. Kerkgebouwen in Limburg, ingezien op 23 maart 2015

Monumenten in de buurt van Sint-Laurentiuskerk in Voerendaal

In een traditioneel-ambachtelijke stijl gebouwd herenhuis

Kerkplein 2
Voerendaal
Inleiding In een Traditioneel-ambachtelijke stijl omstreeks 1850 gebouwd HERENHUIS. Het herenhuis wordt omgeven door een tuin met gazons en..

Huis van kunradersteen met verdieping en schilddak

Kerkplein 57
Voerendaal
HUIS van Kunradersteen met verdieping en schilddak; 1789. Voorgevel gepleisterd; aan de achterzijde houten kruis- en tussendorpelvensters.

Station Voerendaal

Jeustraat 77
Voerendaal
Inleiding In een traditionele bouwstijl in 1913 naar een ontwerp van architect G.W. van Heukelom gebouwd STATIONSGEBOUW. Het betreft een va..

Cortenbach: historische parkaanleg

Cortenbach 1
Voerendaal
Inleiding De historische parkaanleg van Cortenbach is vrijwel geheel voortgekomen uit landbouw-motieven. De omgeving van het kasteel werd (..

Kasteel Cortenbach

Cortenbach 1
Voerendaal
Inleiding Het huidige huis of kasteel Cortenbach dankt zijn uiterlijk hoofdzakelijk aan een (ver)bouwcampagne uit 1776. Omschrijving He..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)