Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Emmamolen in Nieuwkuijk

Molen

Sint Jorisstraat 16
5253BL Nieuwkuijk (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1885


Beschrijving van Emmamolen

Molen "Emma", rond stenen stellingkorenmolen uit 1886. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37876
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Emmamolen
Emmamolen
Emmamolen
Basisgegevens
Plaats Nieuwkuijk
Bouwjaar 1886
Type stellingmolen
Kenmerken Ronde stenen molen
Vlucht 24,60 m
Functie korenmolen
Bestemming  In bedrijf
Monumentnummer  37876
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Emmamolen
Emmamolen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Emmamolen is een ronde, stenen stellingmolen met een kap bedekt met dakleer in het Noord-Brabantse Nieuwkuijk ten westen van 's-Hertogenbosch. De molen dateert uit 1886 en is vernoemd naar Emma van Waldeck-Pyrmont, koningin der Nederlanden. In 1966-1967 is de molen voor het laatst gerestaureerd. Vanwege de ligging langs de Loonse en Drunenseduinen-fietsroute (44 km) is de molen bekend bij fietsers en wandelaars.

Beschrijving

De Emmamolen is een korenmolen en die functie heeft zij nog steeds. Er wordt echter nu alleen nog voor veevoer gemalen met een koppel 17der (150 cm doorsnee) kunststenen. In de molen is nog een groot deel van de oorspronkelijke inrichting aanwezig. Haar belangrijkste functie is tegenwoordig echter die van café. In de molen is tevens een meelwinkel gevestigd. Tijdens de openingsuren worden er rondleidingen in de molen verzorgd.

Het gevlucht is oudhollands opgehekt en bestond tot 1987 nog uit geklonken roeden. De binnenroede was van de Prins van Oranje en de buitenroede van Pannevis. Deze roeden worden nu naast de molen tentoongesteld. In 1987 zijn gelaste roeden van de firma Derckx gestoken met nummer 555 voor de binnen- en 554 voor de buitenroede.

De 5 meter lange bovenas is uit 1853 van de fabrikant F.J. Penn & Comp. te Dordrecht en heeft als nummer 49.

De molen heeft een engels kruiwerk en wordt sinds 2006 weer gekruid (op de wind gezet) met een kruilier. Daarvoor heeft de molen lange tijd een kruirad gehad.

De molen heeft voor het vangen (stilzetten) een scharnierende, vlaamse blokvang, die vanaf de stelling bediend wordt met een wipstok. Om het bovenwiel zit voor het vangen een ijzeren hoep.

Voor het luien (ophijsen) is een sleepluiwerk aanwezig. Daarnaast is er een elektrisch luiwerk.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhouding is 1 : 6,8.
  • Het bovenwiel heeft 85 kammen en de bovenschijfloop heeft 39 staven. De koningsspil draait hierdoor 2,18 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de kammen, is 11,1 cm.
  • Het spoorwiel heeft 75 kammen en het steenrondsel 24 staven. Het steenrondsel draait hierdoor 3,12 keer sneller dan de koningsspil en 6,8 keer sneller dan de bovenas. De steek is 11 cm.

Eigenaren

  • 1886 - ...:Adrianus Rombouts
  • ... - ...: fam. Rombouts
  • ... - 1960: Antonius Maria Rombouts
  • 1960 - 1997: gemeente Vlijmen
  • 1997 - heden: gemeente Heusden (Na fusie met gemeente Vlijmen)

Fotogalerij

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Emmamolen in Nieuwkuijk

Grafmonument op het kerkhof achter de Rooms Katholieke kerk Heilige Johannes Geboorte. Het graf ligt in het middenvak van het linkergedeelte van de be ..

Nieuwkuijksestraat 96
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. GRAFMONUMENT op het kerkhof achter de Rooms Katholieke kerk Heilige Johannes Geboorte. Het graf ligt in het middenvak van het li..

Grafmonument op het kerkhof achter de Rooms Katholieke kerk Heilige Johannes Geboorte in Eclectische stijl. Het graf ligt in het middenvak van het lin ..

Nieuwkuijksestraat 96
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. GRAFMONUMENT op het kerkhof achter de Rooms Katholieke kerk Heilige Johannes Geboorte in Eclectische stijl. Het graf ligt in he..

Grafmonument op het kerkhof achter de Rooms Katholieke kerk Heilige Johannes Geboorte. Het graf ligt in het middenvak van het linkergedeelte van de be ..

Nieuwkuijksestraat 94
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. GRAFMONUMENT op het kerkhof achter de Rooms Katholieke kerk Heilige Johannes Geboorte. Het graf ligt in het middenvak van het li..

Hardstenen grenspaal met het wapen en de naam van Heusden

Goudenregenstraat 4
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Hardstenen grenspaal met het wapen en de naam van Heusden en het jaartal 1785.

Gebouwencomplex, bestaande uit verschillende vleugels, voorzien van zadeldaken, afsluitende topgevels, deels met schuiframen in kleine roedenverdeling ..

Kasteellaan 1
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Gebouwencomplex, bestaande uit verschillende vleugels, uit de 18e, vroege en late 19e eeuw dagtekenend, voorzien van zadeldaken, afsluitende..

Kaart & Routeplanner


Foto's (29)

Alle 29 foto's weergeven