Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het Langstraatse type, met theekoepel, stenen schuur en koetshuis in Haarsteeg

Boerderij

Haarsteegsestraat 76
5254JS Haarsteeg (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: midden 19e eeuw 1850 midden 19e eeuw


Beschrijving van Boerderij van het Langstraatse type, met theekoepel, stenen schuur en koetshuis

Boerderij van het Langstraatse type, met theekoepel, stenen schuur en koetshuis. Omschrijving koetshuis Het koetshuis maakt deel uit van een agrarisch complex; het ligt geheel vrij op een terrein dat in de zuidwestelijke hoek, aan de straatzijde, een opvallend parkachtig karakter heeft met hoog opgaand geboomte en een theekoepel. Een monumentale boerderij ligt in de zuidoostelijke hoek en onttrekt het achter gelegen koetshuis grotendeels aan het gezicht. Het koetshuis heeft een rechthoekige plattegrond, telt een begane grond en een (hooi)zolder, is voorzien van een zadeldak gedekt met riet en heeft tuitgevels aan de kopse kanten. Met uitzondering van de zuidgevel is het koetshuis in gele IJsselsteen (staand verband) opgetrokken. In de westgevel bevindt zich een dubbele inrijdeur. De vloer van het koetshuis is met gele IJsselsteen bestraat. Op de begane grond bevinden zich in de zuidoostelijke hoek twee ruimten met tongewelven waarboven een lage tussen-zolderruimte is aangebracht. Via een luikje in de oostgevel zijn deze (opslag)ruimten bereikbaar. De grenehouten sporenkap heeft een jukconstructie met blokkeels. Waardering koetshuis De monumentale waarden liggen grotendeels besloten in de architectuur (plattegrond, hoofdvorm, indeling, gebruikte bouwmaterialen, metselverband, beperkt aantal geveldoorbrekingen), in de ruimtelijke, ondersteunende functie van het koetshuis binnen het historisch ensemble van agrarische opstallen met een opvallend representatief karakter en in de ouderdom (medio 19e eeuw). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37874
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het Langstraatse type, met theekoepel, stenen schuur en koetshuis in Haarsteeg

Boerderij, deel uitmakend van de lintbebouwing in Haarsteeg

Haarsteegsestraat 43
Haarsteeg (Gemeente Heusden)
Inleiding. BOERDERIJ, gebouwd omstreeks 1910 aan de Haarsteegsestraat, deel uitmakend van de lintbebouwing in Haarsteeg. Omschrijving. H..

Van het voormalige Kasteel Onsenoort, thans klooster, is een zware rechthoekige toren overgebleven, met latere verhoging. Klokkenstoel met twee klokke ..

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Van het voormalige kasteel Onsenoort, thans klooster, is een zware rechthoekige toren overgebleven uit de 14e eeuw, met latere verhoging. Kl..

Poortgebouw van het klooster Mariënkroon in traditionalistische stijl

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. POORTGEBOUW, gebouwd in 1934 in Traditionalistische stijl. Het gebouw ligt aan het einde van de Abdijlaan en markeert de toegan..

Gietijzeren boogbrug

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Gietijzeren BOOGBRUG uit circa 1910. Omschrijving. Licht gebogen brugdek op bakstenen muren in de taluds. Onder het brugdek een ijzeren ve..

Klooster Mariënkroon, hoofdgebouw

Abdijlaan 6
Nieuwkuijk (Gemeente Heusden)
Inleiding. Het meest in het oog springende gedeelte van het hoofdgebouw van het KLOOSTER stamt uit 1934 en is gebouwd in een Traditionalist..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)