Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het dwarsdeeltype onder met riet gedekt wolfsdak in Vlijmen

Boerderij

Nassau Dwarsstraat 5
5251KJ Vlijmen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: midden 18e eeuw


Beschrijving van Boerderij van het dwarsdeeltype onder met riet gedekt wolfsdak

Midden 18e eeuwse boerderij van het dwarsdeeltype onder met riet gedekt wolfdak. In de voorgevel met gepleisterde plint en vlechtingen een 6-ruits schuifvenster, een deru met gedeeld bovenlicht, twee 16-ruits schuifvensters en een 9-ruits zoldervenster. In de linker zijgevel enige kleine vensters, twee deuren en iets terugliggend ten opzichte van de gevel de deeldeuren. In de rechter zijgevel een 4-ruits schuifvenster en enige stalvenstertjes. In de achtergevel met vlechtingen twee staldeurtjes en enige stalvenstertjes. Staafankers. In het interieur vloer van oude plavuizen, wand met twee bedsteden en hoekkast, plafond bestaande uit enkelvoudige balklaag met profiel en eiken vloerdelen in de woonkamer; vloer van Naamse plavuizen met plint van Naamse steen in de gang; pomp met hardstenen gootsteen in keuken; paneeldeuren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37873
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schematische weergave van een wolfsdak

Een wolfsdak of wolfdak is een zadeldak, met twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden. Deze afgeschuinde vlakken worden ook wel wolfseinden of wolfeinden genoemd. De helling van deze uiteinden is vaak steiler dan die van de aangrenzende grote dakvlakken. Het werkwoord afwolven wat afschuinen van het einde van een zadeldak is, ligt hier aan ten grondslag.[1]

Omdat de uiteinden van een wolfsdak in het oog vallen, werden deze vaak versierd met een piron.


Monumenten in de buurt van Boerderij van het dwarsdeeltype onder met riet gedekt wolfsdak in Vlijmen

Woonhuis aan de wolput

Wolput 35
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS aan de Wolput, gebouwd - blijkens gevelsteen - in 1874. De architectuur vertoont elementen van het Eclecticisme. Omsc..

Villa

Wolput 30
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. VILLA, gebouwd in omstreeks 1860 in een Neo-Classicistische stijl. Omschrijving. Tweelaags object op een rechthoekige plattegr..

Bedrijfsgebouw met kantoor en woonhuis

Wolput 72a
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. BEDRIJFSGEBOUW met KANTOOR en WOONHUIS, gebouwd naar ontwerp van architect J. Luyben in Traditionalistische stijl voor de firma..

Woonhuis met artsenpraktijk

Julianastraat 1
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Inleiding. WOONHUIS met artsenpraktijk, gebouwd in 1895 voor Louis en George Kauling. In de bouwstijl zijn elementen van Neo-Renaissance a..

Nederlands Hervormde Kerk

Grote Kerk 20
Vlijmen (Gemeente Heusden)
Ned. Herv. Kerk. Bestaande uit vlak opgaande bakstenen toren, met in de tweede geleding lisenen en rondboogfriezen, waarboven gedichte galmg..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)