Meer dan 63.000 rijksmonumenten


NH kerk in Ritthem

Kerkelijk Gebouw

Weverstraat 1
4389TR Ritthem (gemeente Vlissingen)
Zeeland

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van NH kerk

De Ned. Herv. KERK bestaat uit eenvoudig 16e eeuws schip, verbouwd in 1611. Het koor is afgebroken. Inwendig: spaarnissen onder de vensters. Eikehouten preekstoel (XVII B). De sterk hellende 14e eeuwse toren telt drie geledingen. Ter weerszijden van de spitsboog boven de ingang nisjes met bakstenen driepasjes, die eveneens voorkomen aan een fries van de ronde traptoren, waarvan het muurwerk verlevendigd is met verglaasde koppen. Waarschijnlijk zijn eerst in de 16e eeuw de steunberen toegevoegd, de klokkeverdieping verhoogd en de ingang gewijzigd. In de toren is het stenen gewelf uitgebroken; de muurkolonnetten hiervan zijn voorzien van kleine kapiteeltjes. Klokkenstoel met klok van Johannes Burgerhuys, 1613, diam. 70 cm. Lager in de toren staat in een uurwerkkast een mechanisch torenuurwerk, volgens naamplaat: B. Eijsbouts, 1922, buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37848
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van NH kerk in Ritthem

Vliedberg

Rammekensweg 5
Ritthem (Gemeente Vlissingen)
Vliedberg (kasteelberg). Datering: 10e - 13e eeuw.

Boerderij met woongedeelte onder hoog, met pannen gedekt schilddak. De bescherming omvat alleen het woonhuis

Zandweg 13
Ritthem (Gemeente Vlissingen)
Boerderij met woongedeelte onder hoog, met pannen gedekt schilddak, eerste helft 19e eeuw. De bescherming omvat alleen het woonhuis.

Boerderij met woongedeelte en de van hout opgetrokken stal onder een pannen zadeldak. Vensters met zesruitsschuiframen

Ritthemsestraat 56
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
Boerderij uit het midden van de 19e eeuw; het woongedeelte en de van hout opgetrokken stal onder een pannen zadeldak. Vensters met zesruitss..

Dwarshuis onder hoog pannen zadeldak tussen puntgevels met rookkanalen in de as. In de voorgevel ankers met jaartal. In de achtergevel ontlastingsboge ..

Kromwegesingel 18
Oost Souburg (Gemeente Vlissingen)
DWARSHUIS onder hoog pannen zadeldak tussen puntgevels met rookkanalen in de as. In de voorgevel ankers met het jaartal: 1664. In de achterg..

Fort Rammekens

Rammekensweg
Ritthem (Gemeente Vlissingen)
Fort Rammekens of Zeeburg. Belangrijk gebastionneerd fort, op last van de landvoogdes Maria van Hongarije gebouwd in 1547 door de vestingbou..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)