Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Rammekens in Ritthem

Militair Object

Rammekensweg
4380AA Ritthem (gemeente Vlissingen)
Zeeland

Bouwjaar: 1547-1556
Architect: Donato de Boni en Peter Fransz

(1 recensie)
Top 100 monument

Fort Rammekens

Ritthem, fort Rammekens-toegangspoort: de poort vormde onderdeel van de vesting die door Donato de Boni en Peter Fransz in opdracht van Maria van Hongarije in 1547 werd gebouwd, ter bescherming van de Middelburgse haven. De poort is een monumentaal bolwerk van renaissancistisch karakter en mag op grond van de redelijk gave staat, de indrukwekkende afmetingen en de relatieve vroege verschijningsvorm (1547) van de renaissancistische elementen als een voornaam en uniek specimen van die stijl voor Nederland gelden.

Beschrijving van Fort Rammekens

Fort Rammekens of Zeeburg. Belangrijk gebastionneerd fort, op last van de landvoogdes Maria van Hongarije gebouwd in 1547 door de vestingbouwkundige Donato de Boni en Peter Fransz, ter bescherming van de toegang tot de haven van Middelburg, die hier langs liep. Gewijzigd in 1652, 1717, in 1787 tot hospitaal ingericht, na 1810 versterkt en gemoderniseerd met een aarden kroonwerk op last van Napoleon. Het fort is aan de landzijde in een wijde boog door wallen en een gracht omringd. Van de oorspronkelijke aanleg is, benevens twee gekazematteerde halfbastions, de monumentale toegangspoort overgebleven, in een renaissance van Italiaanse allure, met fors bolwerk onder zware lijst; de sluitsteen van de boog met kop en jaartal. In de benedenmuren aan de Schelde stenen met 1717 7/10 en 1722 12/6 en in de later in metselwerk verhoogde muren een steen met jaartal (1787). Van het Napoleontische aarden kroonwerk is in 1944 het linkerbastion geheel en het middenbastion ten dele verdwenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37847
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen (1)

Fort Rammekens
3
Recensie door: ()
Weet iemand of dit fort ook te bezoeken is? Rondleiding mogelijk?
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort Rammekens
Het fort in 2007
Het fort in 2007
Locatie Ritthem, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 51° 27′ NB, 3° 39′ OL
Gebouwd in 1547
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  37847
Website Fort Rammekens
Gezicht op de rede van Fort Rammekens bij Vlissingen (1652)
Gezicht op de rede van Fort Rammekens bij Vlissingen (1652)

Fort Rammekens is een Nederlands fort bij Ritthem, bij de monding van het voormalige kanaal van Welzinge, dat toegang gaf tot de haven van Middelburg, op enkele kilometers ten oosten van Vlissingen aan de Westerschelde. Oorspronkelijk noemde men het fort ook wel Zeeburg.

In 1496 werd Rammekens genoemd als een baai waar schepen afmeerden. Johanna ging hier op 8 september van dat jaar aan land, op weg naar haar huwelijksceremonie in Lier, waar ze in oktober met Filips de Schone in de echt zou treden.[1]

Bouw

Het fort dateert uit 1547, het werd gebouwd in opdracht van Maria van Hongarije die landvoogdes van de Nederlanden was. De belangrijkste taak was de drukke scheepvaartroutes naar Middelburg, destijds de grootste koopstad der Noordelijke Nederlanden, en Antwerpen te beschermen en te controleren. Op deze plek - het "Vlacke" genaamd - begon de toegang tot de vaarweg naar Middelburg en de vaargeul richting Antwerpen liep hier vlak langs de kust.[2]

De Italiaanse ingenieur Donato de Boni di Pellizuoli was verantwoordelijk voor het ontwerp van het fort Het werd over de toenmalige zeedijk heen gebouwd en kreeg een ruitvorm met een naar de Westerschelde gericht bastion. Dat had dikke muren waarin kanonnen konden worden opgesteld. Er werd veel natuursteen toegepast vanwege het zoute zeewater. Aan het uiteinde van beide muren lagen halfbastions waar kanonnen in de open lucht stonden opgesteld. Pas veel later, gedurende de Napoleontische periode, werden deze halfbastions overwelfd en kregen ze een aarden dekking.[2] De muren aan de landzijde zijn gemetseld, hier is ook de ingang. De poort heeft een doorgang met bocht om te voorkomen dat vijandelijke kogels ver in het binnenterrein konden doordringen. De binnenplaats was bebouwd. Het fort had alleen aan de landzijde een slotgracht; aan de voorzijde lag de zee.

Tachtigjarige Oorlog

Het fort had tussen 1560 en 1575 een belangrijke rol in de Tachtigjarige Oorlog, het verwisselde meerder malen van bezetter. Op 8 februari 1574 werd hier de overdracht van de stad Middelburg ondertekend door Cristóbal de Mondragón en Willem van Oranje.

Van 1585 tot 1616 was het Engels bezit: koningin Elizabeth kreeg het toen samen met Brielle, Vlissingen en Oostende in onderpand, in ruil voor een leger van vijfduizend soldaten dat de Nederlanden kwam helpen in de strijd tegen Spanje. In 1616 werd het weer aan Nederland overgedragen.

Andere bestemming

In 1787 werd op de binnenplaats van het fort een hospitaal ingericht voor zieke bemanningsleden van de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) die voor de kust lagen te wachten op gunstige wind. Na de bezetting door de Fransen kwam Fort Rammekens in 1814 weer in Nederlandse handen. Het zeefort werd in 1869 als vesting opgeheven maar bleef in gebruik als kruitmagazijn.[2]

In de jaren 1960 werd het omringende schorrengebied van het Sloe ingepolderd; het Sloegebied werd een industriegebied met havens. Voor de haven werden strekdammen aangelegd waardoor het oude slikken en schorrengebied verdween. Fort Rammekens kwam daardoor verder van de zee te liggen. Sinds de jaren zestig zijn fort en omringend natuurgebied in beheer bij Staatsbosbeheer. Als oudste nog bestaande zeefort in West-Europa is het opgenomen in het register van rijksmonumenten. Vanwege de combinatie van geschiedenis en natuur werken Staatsbosbeheer en het Zeeuws maritiem muZEEum samen. Het museum regelt de ontvangst van de ruim 12.000 bezoekers die het fort per jaar aandoen.

Afbeeldingen

Externe linksMonumenten in de buurt van Fort Rammekens in Ritthem

Vliedberg

Rammekensweg 5
Ritthem (Gemeente Vlissingen)
Vliedberg (kasteelberg). Datering: 10e - 13e eeuw.

NH kerk

Weverstraat 1
Ritthem (Gemeente Vlissingen)
De Ned. Herv. KERK bestaat uit eenvoudig 16e eeuws schip, verbouwd in 1611. Het koor is afgebroken. Inwendig: spaarnissen onder de vensters...

Boerderij met woongedeelte onder hoog, met pannen gedekt schilddak. De bescherming omvat alleen het woonhuis

Zandweg 13
Ritthem (Gemeente Vlissingen)
Boerderij met woongedeelte onder hoog, met pannen gedekt schilddak, eerste helft 19e eeuw. De bescherming omvat alleen het woonhuis.

Zeeuwse hoeve aan de Binnendijk 3

Binnendijk 3
Nieuw en Sint Joosland (Gemeente Middelburg)
Uit 1676 daterende Zeeuwse HOEVE, bestaande uit: - een woonhuis zonder verdieping onder met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak..

Zeeuwse hoeve

Binnendijk 5
Nieuw en Sint Joosland (Gemeente Middelburg)
Uit 1705 daterende Zeeuwse HOEVE, bestaande uit: een woonhuis zonder verdieping met pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met restanten v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)