Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort Rammekens in Ritthem

Militair Object

Rammekensweg
4380AA Ritthem (gemeente Vlissingen)
Zeeland

Bouwjaar: 1547-1556
Architect: Donato de Boni en Peter Fransz

(1 recensie)
Top 100 monument

Fort Rammekens

Ritthem, fort Rammekens-toegangspoort: de poort vormde onderdeel van de vesting die door Donato de Boni en Peter Fransz in opdracht van Maria van Hongarije in 1547 werd gebouwd, ter bescherming van de Middelburgse haven. De poort is een monumentaal bolwerk van renaissancistisch karakter en mag op grond van de redelijk gave staat, de indrukwekkende afmetingen en de relatieve vroege verschijningsvorm (1547) van de renaissancistische elementen als een voornaam en uniek specimen van die stijl voor Nederland gelden.

Beschrijving van Fort Rammekens

Fort Rammekens of Zeeburg. Belangrijk gebastionneerd fort, op last van de landvoogdes Maria van Hongarije gebouwd in 1547 door de vestingbouwkundige Donato de Boni en Peter Fransz, ter bescherming van de toegang tot de haven van Middelburg, die hier langs liep. Gewijzigd in 1652, 1717, in 1787 tot hospitaal ingericht, na 1810 versterkt en gemoderniseerd met een aarden kroonwerk op last van Napoleon. Het fort is aan de landzijde in een wijde boog door wallen en een gracht omringd. Van de oorspronkelijke aanleg is, benevens twee gekazematteerde halfbastions, de monumentale toegangspoort overgebleven, in een renaissance van Italiaanse allure, met fors bolwerk onder zware lijst; de sluitsteen van de boog met kop en jaartal. In de benedenmuren aan de Schelde stenen met 1717 7/10 en 1722 12/6 en in de later in metselwerk verhoogde muren een steen met jaartal (1787). Van het Napoleontische aarden kroonwerk is in 1944 het linkerbastion geheel en het middenbastion ten dele verdwenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37847
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen (1)

Fort Rammekens
3
Recensie door: ()
Weet iemand of dit fort ook te bezoeken is? Rondleiding mogelijk?
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Fort Rammekens
Het fort in 2007
Het fort in 2007
Locatie Ritthem, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 51° 27′ NB, 3° 39′ OL
Gebouwd in 1547
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  37847
Website http://www.fortrammekens.nl
Zicht op de rede van Fort Rammekens bij Vlissingen (1652)
Zicht op de rede van Fort Rammekens bij Vlissingen (1652)

Fort Rammekens is een Nederlands fort bij Ritthem, bij de monding van het voormalige kanaal van Welzinge, dat toegang gaf tot de haven van Middelburg, op enkele kilometers ten oosten van Vlissingen aan de Westerschelde. Oorspronkelijk noemde men het fort ook wel Zeeburg.

In 1496 werd Rammekens vernoemd als baai waar schepen aanmeerden. Op deze plaats werd eigenlijk de basis gelegd van meer dan 200 jaar Nederlands-Spaanse relaties. Johanna ging hier op 8 september van hetzelfde jaar aan land, op weg naar haar huwelijksceremonie in Lier, waar ze uiteindelijk met Filips de Schone in oktober in de echt zou treden.[1]

Het fort dateert uit 1547 en is het oudste nog bestaande zeefort van West-Europa. Het werd gebouwd in opdracht van Maria van Hongarije die landvoogdes van de Nederlanden was. De belangrijkste taak was de drukke scheepvaartroutes naar Middelburg, destijds de grootste koopstad der Noordelijke Nederlanden, en Antwerpen te beschermen en te controleren. Op deze plek - het "Vlacke" genaamd - begon de toegang tot de vaarweg naar Middelburg en de vaargeul richting Antwerpen liep hier vlak langs de kust[2].

De Italiaanse ingenieur Donato de Boni de Pellezuoli was verantwoordelijk voor het ontwerp; het Keizersbolwerk in Vlissingen is ook door hem ontworpen. Het fort werd over de toenmalige zeedijk heen gebouwd en kreeg een ruitvorm met een naar de Westerschelde gericht bastion. Deze laatste had dikke muren waarin kanonnen konden worden opgesteld. Er werd veel natuursteen toegepast vanwege het zoute zeewater. Aan het uiteinde van beide muren lagen halfbastions waar ook kanonnen in de open lucht stonden opgesteld. Pas later, tijdens de Napoleontische periode, werden deze halfbastions overwelfd en kregen ze een aarden dekking[2]. De muren aan de landzijde zijn gemetseld en hier is ook de ingang. De poort heeft een bocht in de doorgang om te voorkomen dat vijandelijke kogels ver in het binnenterrein konden doordringen. Deze binnenplaats was bebouwd. Het fort had alleen aan de landzijde een slotgracht, aan de voorzijde lag immers de zee.

Het was een belangrijke spil rond de Tachtigjarige Oorlog, tussen 1560 en 1575 werd het fort een aantal keren veroverd. Op 8 februari 1574 werd hier de overdracht van de stad Middelburg ondertekend door Cristóbal de Mondragón en Willem van Oranje.

Van 1585 tot 1616 was het Engels bezit: koningin Elizabeth kreeg het toen samen met Brielle, Vlissingen en Oostende in onderpand, in ruil voor vijfduizend soldaten die de Nederlanden kwamen helpen in de strijd tegen Spanje. In 1616 kwam het terug bij Nederland. In 1787 kwam op de binnenplaats van het fort een hospitaal voor zieke bemanningsleden van de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) die voor de kust lagen te wachten op gunstige wind. Fort Rammekens kwam na de Franse tijd, in 1814, weer in Nederlandse handen. Het zeefort werd in 1869 als vesting opgeheven maar bleef in gebruik als kruitmagazijn[2].

Rond 1950-1960 werd het omringende schorrengebied van het Sloe ingepolderd; het wordt een industriegebied met havens. Voor de haven worden strekdammen aangelegd waardoor oude slikken en het schorrengebied verdwijnen. Fort Rammekens komt daardoor verder van zee te liggen. Sinds de jaren zestig zijn het fort en het omringende natuurgebied in beheer bij Staatsbosbeheer. Vanwege de combinatie van geschiedenis en natuur werken Staatsbosbeheer en het Zeeuws maritiem muZEEum nauw samen. Deze laatste verzorgt de ontvangst van de ruim 12.000 bezoekers per jaar.

Externe link


Monumenten in de buurt van Fort Rammekens in Ritthem

Vliedberg

Rammekensweg 5
Ritthem (Gemeente Vlissingen)
Vliedberg (kasteelberg). Datering: 10e - 13e eeuw.

NH kerk

Weverstraat 1
Ritthem (Gemeente Vlissingen)
De Ned. Herv. KERK bestaat uit eenvoudig 16e eeuws schip, verbouwd in 1611. Het koor is afgebroken. Inwendig: spaarnissen onder de vensters...

Boerderij met woongedeelte onder hoog, met pannen gedekt schilddak. De bescherming omvat alleen het woonhuis

Zandweg 13
Ritthem (Gemeente Vlissingen)
Boerderij met woongedeelte onder hoog, met pannen gedekt schilddak, eerste helft 19e eeuw. De bescherming omvat alleen het woonhuis.

Zeeuwse hoeve aan de Binnendijk 3

Binnendijk 3
Nieuw en Sint Joosland (Gemeente Middelburg)
Uit 1676 daterende Zeeuwse HOEVE, bestaande uit: - een woonhuis zonder verdieping onder met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak..

Zeeuwse hoeve

Binnendijk 5
Nieuw en Sint Joosland (Gemeente Middelburg)
Uit 1705 daterende Zeeuwse HOEVE, bestaande uit: een woonhuis zonder verdieping met pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met restanten v..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fort Rammekens in Ritthem

Foto's (4)