Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restanten het Rondeel dat de ingang van de oude Haven scheidt van de Vissershaven in Vlissingen

Militair Object

Restanten zeeversterking Koopmanshaven/Vissershaven
4380AA Vlissingen
Zeeland


Beschrijving van Restanten het Rondeel dat de ingang van de oude Haven scheidt van de Vissershaven

ZEEVERSTERKINGEN, gelegen langs de oever van de Westerschelde tussen het Keizersbolwerk (separaat monumentnummer) en het Bastion van de Oranjemolen. De ZEEVERSTERKINGEN bestaan uit de in oorsprong 15e en 16e eeuwse, maar herhaaldelijk vernieuwde en gerestaureerde zeewerende verdedigingsmuren waarvan een aantal 16e en 17e eeuwse bastions deel uitmaakt. De zeeversterkingen zijn ten westen van het Keizersbolwerk nog aaneengesloten, maar ten oosten daarvan versnipperd geraakt. De sterk gerestaureerde onderdelen in het oostelijke deel betreffen het tussen 1550 en 1580 gebouwde Rondeel tussen de Voorhaven en Vissershaven, de tegen de Oranjedijk gelegen Muur van Altena en in het verlengde daarvan het Bastion van de Oranjemolen. De Oranjedijk (14e eeuws) diende aanvankelijk alleen als waterkering maar werd bij de uitleg van de stad Vlissingen tussen 1580 en 1590 met steen bekleed en opgenomen in de verdedigingswerken. De bekledingsmuur kreeg de naam Muur van Altena en het aanpalende bastion werd het bolwerk van Altena genoemd. Het bolwerk werd vergroot in 1613. Het kreeg de naam bastion van de Oranjemolen nadat er daar in 1699 voor het eerst een molen op was gebouwd. De ten oosten van het Bastion van de Oranjemolen gelegen Oostbeer met restanten van een 17e eeuws bastion, behoort ook tot de zeeversterkingen. Het heeft een separaat monumentnummer, evenals de ten westen van het Keizersbolwerk gelegen onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37837
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Restanten het Rondeel dat de ingang van de oude Haven scheidt van de Vissershaven in Vlissingen

Het Arsenaal

Arsenaalplein 1
Vlissingen
Arsenaal bij de Vissershaven. Fors, sober midden XIX gebouw van zwaar metselwerk met lange reeksen van naar verhouding kleine, diepliggende ..

Oranjekazerne

Oranjestraat 8
Vlissingen
ORANJEKAZERNE. Fors, witgepleisterd gebouw op natuurstenen voet bestaande uit een verhoogd risalerend middenpaviljoen met aan weerszijden aa..

Oranjemolen

Oranjedijk 1
Vlissingen
Oranjemolen. Ronde, stenen bovenkruier met stelling, 17e eeuws. Gelegen op het Oranjebolwerk aan de Schelde.

Vissershaven: stenen beschoeiing en ommuring voorzien havenbassin

Vissershaven, zijde
Vlissingen
Ook genaamd Vissershaven. Aan de zijde van de Nieuwendijk en de Zeilmarkt van stenen beschoeiing en ommuring voorzien havenbassin in oorspro..

Hoekpand met twee verdiepingen en zadeldak tussen puntgevels met rollagen. Voorgevel met cordonlijsten, geprofileerde vensteromlijstingen en houten kr ..

Zeilmarkt 22
Vlissingen
Hoekpand met twee verdiepingen en zadeldak tussen puntgevels met rollagen, 19e eeuw. Voorgevel met cordonlijsten, geprofileerde vensteromlij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)