Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restanten van de herhaaldelijk vernieuwde zeeversterking t.w. het bastion De Leugenaar en het bastion van de Oranjemolen in Vlissingen

Militair Object

Restanten zeeversterking bij Oranjemolen
4380AA Vlissingen
Zeeland


Beschrijving van Restanten van de herhaaldelijk vernieuwde zeeversterking t.w. het bastion De Leugenaar en het bastion van de Oranjemolen

ZEEVERSTERKINGEN, gelegen langs de oever van de Westerschelde tegen de Boulevard de Ruyter, tussen de Westbeer (ter hoogte van de Coosje Buskenstraat) en het Keizersbolwerk (separaat monumentnummer). De ZEEVERSTERKINGEN bestaan uit de in oorsprong 15e en 16e eeuwse, maar herhaaldelijk vernieuwde en gerestaureerde zeewerende verdedigingsmuren die tegen de 14e eeuwse Westdijk zijn gebouwd. In de muren zijn bastions uit zowel de 16e als 17e eeuw, waaronder het Gasthuisbastion, het Gevangenhuisbolwerk (of bastion) en het Bastion de Leugenaar. De Westbeer is een in de zeeversterkingen aangebrachte stenen beer met monnik en ondergrondse gangen, daterend uit de Franse Tijd (1811-1813). Een grote wijziging van de zeeversterkingen vond plaats in 1890-1891, toen de muren bij de aanleg van de Boulevard de Ruyter twee meter werden opgehoogd en van een ezelsrug werden voorzien. Ze werden daarmee onderdeel van een wandelboulevard vanwege het opkomende toerisme. In de Tweede Wereldoorlog maakten de zeeversterkingen deel uit van het zeefront Vlissingen (Atlantikwall). Als gevolg van Deltawerken zijn de oevers van de Westerschelde in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw verhoogd. De muren kwamen deels onder de nieuwe zeeweringen te liggen. In 1980-1981 heeft een grote restauratie van de zeeversterkingen plaatsgevonden. De ten oosten van het Keizersbolwerk gelegen delen van de zeeversterkingen hebben separate monumentnummers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37836
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Restanten van de herhaaldelijk vernieuwde zeeversterking t.w. het bastion De Leugenaar en het bastion van de Oranjemolen in Vlissingen

Gevangenpoort

Boulevard de Ruijter 1
Vlissingen
GEVANGENTOREN. Ronde, aan de zeekant opgetrokken poorttoren, daterend uit omstreeks 1491 en oorspronkelijk één van de torens van de in 181..

Pand met verdieping onder met hollandse pannen (achter rode; voor blauw geglazuurde) gedekt zadeldak (dwarskap) tussen gepleisterde puntgevels met sch ..

Bakkersgang 1
Vlissingen
In oorsprong waarschijnlijk 17e eeuws PAND met verdieping onder met hollandse pannen (achter rode; voor blauw geglazuurde) gedekt zadeldak (..

Pand met gepleisterde puntgevel

Slijkstraat 29
Vlissingen
Pand met gepleisterde puntgevel, in de kern wellicht 17e eeuws.

Pand met lijstgevel. Deurpartij met verdiepte pilasters, hoofdgestel en bovenlicht. Vensters met 12-ruits- en 9-ruitsschuiframen

Slijkstraat 33
Vlissingen
Pand met lijstgevel uit het midden van de 18e eeuw. Deurpartij met verdiepte pilasters, hoofdgestel en bovenlicht. Vensters met 12-ruits- en..

Pand met verdieping en schilddak. Gepleisterde gevel met houten kroonlijst en bovenvensters met zesruitsschuiframen

Slijkstraat 35
Vlissingen
Pand met verdieping en schilddak. Gepleisterde gevel met houten kroonlijst en bovenvensters met zesruitsschuiframen, eerste helft 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)