Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Sint-Jacobskerk in Vlissingen

Kerkelijk Gebouw

Oude Markt 2
4381ES Vlissingen
Zeeland

Bouwjaar: 14e-16e eeuw


Beschrijving van Grote of Sint-Jacobskerk

HERV. KERK (St. Jacob). In zijn huidige vorm laat-gotische bakstenen kruiskerk. Bij de bouw bleven de toren en de koorsluiting van een oudere kerk behouden. In 1911 zijn toren en kerk door brand verwoest, doch daarna in de oude vorm herbouwd; nieuw herstel na oorlogsschade. De plattegrond doet een basilicale aanleg vermoeden; de opstand echter is die van een hallenkerk, met drie even hoge, met hout gewelfde beuken. Geprofileerde vensters en steunberen, geprofileerd poortje in het koor aan de zuidzijde en poortje met korfboog in het koor aan de noordzijde. In de kerk zeer beschadigd epitaaf, uit 1619 en Lodewijk XVI grafmonument van wit en zwart marmer voor Daniel Octavius Barwell, gebeeldhouwd door J. Camhout plm 1780. Koperwerk gered bij de brand van 1911; twee doopbogen, uit 1655 en 1656 en een vroeg 18e eeuwse lezenaar met pelikaan. Aan de zijde van de Branderijstraat een van elders overgebrachte hardstenen portiek, bestaande uit een toog met gebeeldhouwde sluitsteen, waarboven een hoofdgestel met klein middenfronton en hoekbollen. In het fries cartouche met datering 1654. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37752
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grote of Sint-Jacobskerk
De Sint-Jacobskerk vanaf de Oude Markt
De Sint-Jacobskerk vanaf de Oude Markt
Plaats Vlissingen
Denominatie PKN
Gebouwd in 1308-1328
Restauratie(s) ±1500, ±1572, 1911, 1953-1954, 1997-1998
Begraafplaats voorheen op de Oude Markt
Gewijd aan Jakobus de Meerdere
Architectuur
Stijlperiode Vroeg-gotisch
Toren Sint-Jacobstoren
Interieur
Orgel Flentrop
Afbeeldingen
Kerk na de brand in 1911
Kerk na de brand in 1911
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Interieur met het Flentroporgel

De Grote of Sint-Jacobskerk is de hoofdkerk van de stad Vlissingen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het gebouw staat op de Oude Markt; rondom lopen de straten Achter de Kerk, Branderijstraat en Lepelstraat. De oorspronkelijk rooms-katholieke kerk behoort sinds 1572 tot de Nederlands Hervormde Gemeente (sinds 2004 de Protestante Kerk in Nederland).

De kerk is een combinatie van een pseudobasiliek en een hallenkerk: de zijbeuken zijn bijna even breed als het middenschip, de drie beuken hebben elk een eigen gewelf en het middenschip steekt boven de zijbeuken uit hoewel een lichtbeuk ontbreekt.

Geschiedenis

De kerk werd tussen 1308 en 1328 gesticht. Uit deze tijd stamt het onderste (stenen) gedeelte van de Sint-Jacobstoren. De gotische spits werd in 1501 vervangen door een houten bekroning die op de huidige lijkt. Het carillon in de toren bevindt is al het vierde carillon van de kerk en dateert uit 1951.

In 1911 brak er in de kerk een grote brand uit, waardoor de kerk zwaar beschadigde. Door de brand stortte de torenspits naar beneden en kwam terecht op de rest van het kerkgebouw. Een groot deel van de inrichting ging verloren, alsmede de kerkorgels.

De noordelijke dwarsarm was vroeger bestemd als Engelse kerk; dit gedeelte was afgeschermd door middel van een muur. Na de grote brand is een groot gedeelte ervan verwoest, de oude poort is nog te zien aan de Branderijstraat naast de pastorie. De Engelsen verhuisden in 1914 naar de nieuwe Engelse Kerk op de plek van het huidige stadhuis aan de Paul Krugerstraat.

Inventaris

In de kerk is een aantal grafstenen te zien, deze liggen in de zijportalen. Ooit lagen er 466 graven in de kerk, maar na de brand van 1911 is er maar een klein aantal teruggelegd ter versiering. Nu zijn er in de kerk nog maar één epitaaf, acht rouwborden, waaronder die van Cornelis Lampsins en en één grafmonument te zien. Het grafmonument - in de vorm van een naald - is van Daniël Octavus Barwell, een passagier van de Woestduin die schipbreuk leed.

In deze kerk is Michiel de Ruyter gedoopt en getrouwd. In 1966 werd in de kerk het De Ruyterraam onthuld.

Orgels

In de kerk zijn drie orgels: het grote Flentroporgel (1968), het Slooff-koororgel (1971) en het verplaatsbare Klop-kistorgel (2004). Het Flentroporgel is de opvolger van het Van Dam-orgel dat in 1916, na de brand van 1911, is aangeschaft, maar zwaar beschadigd was in de Tweede Wereldoorlog en ook te lijden had gehad van de Watersnood van 1953. Voor de brand in 1911 bezat de kerk een orgel van de Vlissingse orgelbouwer Albertus van Os (bouwjaar 1769). In 1690 is het eerste orgel aangeschaft, een klein instrument van de Vlaamse orgelmaker Cornelis Ramault. Het noordelijke deel van het transept waar de Engelse kerk huisde, had van 1792 tot 1911 een eigen orgel van de Middelburger Frederik van der Weele.

Referentie


Monumenten in de buurt van Grote of Sint-Jacobskerk in Vlissingen

Toren Grote of Sint-Jacobskerk

Oude Markt 4
Vlissingen
Aan de westzijde van de N.H.kerk ingebouwde toren, wellicht in oorsprong midden XIV. Aan de straatzijde hoge spitsboognis, waarin doorgang m..

Huis met geverfde rechte gevel. Dakkapel. Gootlijst op klosjes. Boven de ingang op verdiepinghoogte een rechthoekige blinde vensternis

Oude Markt 8
Vlissingen
HUIS met geverfde rechte gevel. Dakkapel. Gootlijst op klosjes. Boven de ingang op verdiepinghoogte een rechthoekige blinde vensternis. XVII..

Huis met geverfde rechte gevel. Op de verdieping vensters met roedenverdeling. Moderne winkelpui

Oude Markt 10
Vlissingen
Huis met geverfde rechte gevel. Op de verdieping vensters met roedenverdeling. Moderne winkelpui. XVIII.

't Ouwe Martje

Oude Markt 12
Vlissingen
Huis met geverfde lijstgevel. Dakkapel. Moderne winkelpui. XVIII.

Huis met gepleisterde rechte gevel. Dakluik met hijsbalk. Kelderlichten

Oude Markt 3
Vlissingen
Huis met gepleisterde rechte gevel. Dakluik met hijsbalk. Kelderlichten. XVII-XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)