Meer dan 63.000 rijksmonumenten


'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School' in Amsterdam

Woonhuis

Burgemeester Tellegenstraat 60
1073KG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1918-1923
Architect: Michel de Klerk en Piet Kramer


Beschrijving van 'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School'

Door M.de Klerk en P.Kramer 1918-1923 gebouwd complex dat het pendant vormt van het blok Henriette Ronnerplein-Henriette Ronnerstraat-Talmastraat-Burg. Tellegenstraat-Pieter Lodewijk Takstraat. Voorbeeld van de "Amsterdamse School" stijl in haar meest levendige, irrationele fase, gekenmerkt door zuiver decoratieve golvingen en sprongen in de muurvlakken, onconstructieve dakvormen en een geheel aan het uitwendige effect ondergeschikte inwendige indeling; de vensters zijn van een karakteristieke horizontale roedenverdeling voorzien (slechts verwijderd in het blok W.Pastoorstraat 26-28). Zeer bewogen wanden, die door hun hellende sprongen, borstweringvormen, gepleisterde verbindingsstukken tussen venstergroepen en de op en neer gaande grens tussen rood en geel baksteenwerk een golfbeweging suggereren (P.L.Takstraat 8-26, Burg.Tellegenstraat 20-30) wisselen af met rustige (Burg.Tellegenstraat 14/W.Pastoorstraat 26-38,Th.Schwarzestraat 1-11 en 17-19 en Th.Schwarzeplein 1-11) of door zware trapeziumvormige topgevels gelede dakpartijen P.L.Takstraat 28-32, door hoogopgaande burchtachtige vormen P.L.Takstraat 2-6/Burg. Tellegenstraat 32-36 (met zeer bijzondere terugwijkend opeengestapelde cilinders), Th.Schwarzestraat 13-15 (met zigzaggende uitkragingen in het metselwerk) en W.Pastoorstraat hoek Burg.Tellegenstraat en Burg. Tellegenstraat hoek Th.Schwarzestraat, door een ronde "toren" met scheepsboegachtige vensters Burg.Tellegenstraat 14-16 en door een villa-achtig schijndak tegen de gevel Th.Schwarzeplein 13-15. Op de hoek van Th.Schwarzestraat en Th.Schwarzeplein een gebeeldhouwde voorstelling in reliëf. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37649
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van 'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School' in Amsterdam

Drie woonblokken met twee bouwlagen van arbeiderswoningen

Coöperatiehof 1
Amsterdam
Omschrijving Ensemble van drie WOONBLOKKEN met twee bouwlagen met ARBEIDERSWONINGEN rondom een ovaal plantsoen. Aan de noordzijde een blok ..

Leeszaal en vergaderzaal met aan de zuidzijde tegen achtergevel gedenkteken geplaatst

Coöperatiehof 14
Amsterdam
Omschrijving In het zuidelijk deel van de Coöperatiehof gelegen LEESZAAL (bibliotheek) en VERGADERZAAL met aan de zuidzijde een tegen de a..

Gedenkteken

Coöperatiehof 14
Amsterdam
Omschrijving Naar ontwerp van P.L. Kramer uitgevoerd GEDENKTEKEN, centraal gelegen in een ovaal plantsoen ter herinnering aan L. van Buuren..

Woonblok met arbeiderswoningen en winkels

Burgemeester Tellegenstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Nagenoeg aaneengesloten WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN en WINKELS met een ongelijkmatig vijfzijdige hoofdvorm en met geschakel..

'De Dageraad, complex in 'Amsterdamse School'

Burgemeester Tellegenstraat 130
Amsterdam
Door M.de Klerk en P.Kramer 1918-1923 gebouwd complex, dat het pendant vormt van het blok Therese Schwarzeplein-Therese Schwarzestraat. Will..

Kaart & Routeplanner


Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven