Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gevangenpoort in Vlissingen

Militair Object

Boulevard de Ruijter 1
4381KA Vlissingen
Zeeland

Bouwjaar: eerste helft 16e eeuw


Beschrijving van Gevangenpoort

GEVANGENTOREN. Ronde, aan de zeekant opgetrokken poorttoren, daterend uit omstreeks 1491 en oorspronkelijk één van de torens van de in 1811 door de Fransen gesloopte Westpoort. Baksteen in de buitenbekleding, afgewisseld met lagen natuursteen. Vrij ingrijpend gerestaureerd in 1894; zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog; omstreeks 1960 opnieuw gerestaureerd, waarbij de top met tentvormige bekapping naar oude tekeningen is teruggebracht en in verband met een nieuwe bestemming enige hardstenen kruisvensters zijn aangebracht. Aan de voet van de toren bevindt zich het Gevangenhuisbolwerk of Bastion XIII, dat deel uitmaakt van de Vlissingse zeeversterkingen (separaat monumentnummer). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37637
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gevangenpoort in Vlissingen

Restanten van de herhaaldelijk vernieuwde zeeversterking t.w. het bastion De Leugenaar en het bastion van de Oranjemolen

Restanten zeeversterking bij Oranjemolen
Vlissingen
ZEEVERSTERKINGEN, gelegen langs de oever van de Westerschelde tegen de Boulevard de Ruyter, tussen de Westbeer (ter hoogte van de Coosje Bus..

Pand met gepleisterde puntgevel

Slijkstraat 29
Vlissingen
Pand met gepleisterde puntgevel, in de kern wellicht 17e eeuws.

Pand met lijstgevel. Deurpartij met verdiepte pilasters, hoofdgestel en bovenlicht. Vensters met 12-ruits- en 9-ruitsschuiframen

Slijkstraat 33
Vlissingen
Pand met lijstgevel uit het midden van de 18e eeuw. Deurpartij met verdiepte pilasters, hoofdgestel en bovenlicht. Vensters met 12-ruits- en..

Pand met verdieping onder met hollandse pannen (achter rode; voor blauw geglazuurde) gedekt zadeldak (dwarskap) tussen gepleisterde puntgevels met sch ..

Bakkersgang 1
Vlissingen
In oorsprong waarschijnlijk 17e eeuws PAND met verdieping onder met hollandse pannen (achter rode; voor blauw geglazuurde) gedekt zadeldak (..

Pand met verdieping en schilddak. Gepleisterde gevel met houten kroonlijst en bovenvensters met zesruitsschuiframen

Slijkstraat 35
Vlissingen
Pand met verdieping en schilddak. Gepleisterde gevel met houten kroonlijst en bovenvensters met zesruitsschuiframen, eerste helft 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)