Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beursgebouw in Vlissingen

Gebouw

Beursplein 11
4381CA Vlissingen
Zeeland

Bouwjaar: 1635


Beschrijving van Beursgebouw

BEURS. Aan drie zijden vrijstaand gebouw, gedekt door leien schilddak en bekroond door zeskantig koepeltorentje. De architectuur vertoont de kenmerken van de vroeg 17e eeuwse bouwkunst: stenen kruisvensters, natuurstenen dwarsbanden, hoekblokken en waterlijsten. Fries met gesneden koppen en siermetselwerk. De beganegrond, die oorspronkelijk een open beursgalerij vertoonde, is later dichtgemetseld en sindsdien door restauraties herhaaldelijk gewijzigd. Thans aangepaste hotelpui. Achter tegen Beurs aansluitend een ongenummerde aanbouw; onderkelderd pand met trapgevel, 1934 vernieuwd. Kruiskozijnen, ankers, ontlastingsbogen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37624
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Beursgebouw.
Detail torenklok

Het Beursgebouw is gelegen op het Beursplein in het Nederlandse Vlissingen, in de provincie Zeeland.


Het werd opgericht in 1635 in de Hollandse renaissancestijl, op de plaats van het oorspronkelijk beursgebouw uit 1540. Het was gelegen aan een toegangsweg naar de Westerschelde, het plein aan de aangrenzende Smallekade was toen nog een haven.

In de loop der eeuwen had de Beurs verschillende eigenaars en functies. De gemeente Vlissingen verkocht het in 1881 aan een particulier, in 1886 kwam het in het bezit van de Vereniging Eigen Hulp. Van 1923 tot 1927 was het terug bezit van de gemeente waarna het werd geschonken aan de Vereniging Hendrick de Keyser, tot heden nog altijd eigenaar.

Tot 1880 was de benedenverdieping een open galerij met langs de straatzijde een colonnade. Even was het ingericht als winkel, thans is het een restaurant. De voorgevel is voorzien van de wapenschilden van Zeeland en Vlissingen.

Zie ookMonumenten in de buurt van Beursgebouw in Vlissingen

Huis met gepleisterde lijstgevel. Dakkapel

Smalle Kade 1
Vlissingen
Huis met gepleisterde lijstgevel. Dakkapel.

Huis met gecementeerde trapgevel. De treden afgedekt met natuurstenen platen. Eenvoudige voordeuromlijsting met rozet bovenlicht

Beursstraat 2
Vlissingen
Huis met gecementeerde trapgevel. De treden afgedekt met natuurstenen platen. Eenvoudige voordeuromlijsting met rozet bovenlicht. XVII.

Huis met gepleisterde lijstgevel, op de hoeken ingezwenkt. Y-anker

Smalle Kade 3
Vlissingen
Huis met gepleisterde lijstgevel, op de hoeken ingezwenkt. Y-anker. XVIII.

Huis met brede lijstgevel. Het fries van de lijst heeft panelen en rijk gesneden consoles met bladornament en doekfestoenen. Rijk gesneden voordeuroml ..

Beursstraat 1
Vlissingen
HUIS met brede lijstgevel. Het fries van de lijst heeft panelen en rijk gesneden consoles met bladornament en doekfestoenen. Rijk gesneden v..

Tweezijdig aangebouwd, zeer smal woonhuis bestaande uit een souterrain, een bel étage, een verdieping en een kaplaag

Smalle Kade 5
Vlissingen
Inleiding Tweezijdig aangebouwd, zeer smal woonhuis bestaande uit een souterrain, een bel étage, een verdieping en een kaplaag. Het pand i..

Kaart & Routeplanner