Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kolonistenwoning met voorhuis met aanbouw en bedrijfsdeel onder rieten schilddak in Boschoord

Woonhuis

Jongkindt Conincklaan 5
8387GK Boschoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1825 1825 ca. 1825


Beschrijving van Kolonistenwoning met voorhuis met aanbouw en bedrijfsdeel onder rieten schilddak

Koloniewoning (XIX A). Bakstenen voorhuis met gepotdekseld bedrijfsgedeelte onder rietgedekt schilddak; aan rechterzijde voorzien van haaks aangebouwd gedeelte. Zesruitsvensters; topgevelvensters; topschoorsteen; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. Op het erf grote pannengedekte gepotdekselde schuur. Kenmerkende koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37507
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kolonistenwoning met voorhuis met aanbouw en bedrijfsdeel onder rieten schilddak in Boschoord

Kolonistenwoning met voorhuis onder zadeldak en houten bedrijfsdeel

Jongkindt Conincklaan 8
Boschoord (Gemeente Westerveld)
Eenvoudige kolonistenwoning van het Z.g.nieuwe type (midden 19e eeuw; mogelijk zelfs 1825-1835); het woongedeelte is grotendeels uit bakstee..

Schoolmeesterswoning onder zadeldak

Schoollaan 1
Boschoord (Gemeente Westerveld)
Eenvoudig bakstenen schoolmeesterswoning (XIX B), onder (thans met sneldekpannen belegd zadeldak; windveren met makelaar langs de geveltop. ..

Openbare Voorm. openbare lagere school

Schoollaan 1
Boschoord (Gemeente Westerveld)
Eenvoudig schooltje, XIX B vermoedelijk 1876, als rijksschool bekend stond om haar goede voorzieningen en leermiddelen. Bakstenen gebouw op ..

Dorpskerk, Hervormde kerk en klokkenstoel

Boijlerweg 87
Boijl (Gemeente Weststellingwerf)
Ned.Herv.Kerk. en klokkestoel. Eenvoudig eenbeukig gotiserend kerkje met vlakke westgevel waarop ankers met 1617, later oostwaarts uitgebrei..

Molen van Vledder

De Bree 1
Vledder (Gemeente Westerveld)
Aan de rand van het dorp Vledder gelegen STELLINGKORENMOLEN. In 1968 ongeveer ter plaatse van de in 1936 afgebroken molen van Eleveld met ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)